Jak se žije v: Rodinný dům Čakovice

Pátek, 12. Prosinec 2014 - 9:26
| Napsal:

Po zadání tří proměnných – pozemek, klient, cena – jakoby ze stroje místo kondiciogramu pro Františka Koudelku vypadl návrh rodinného domu pro novomanžele Obertovy. Přinášíme videoprofil projektu ateliéru under construction.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér under-construction architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Čakovice u Týnce nad Sázavou
Datum projektu 2013
Datum realizace 2014
Užitná plocha 108.00m2
Zastavěná plocha 234.00m2
Plocha pozemku 984.00m2

Pozemek – Čakovice u Týnce nad Sázavou. Rozparcelované pole za vesnicí, na několika parcelách již s novostavbami. Mírně se k jihu svažující. Přístup z nově budovaného kruhového objezdu od západu. Výhled přes cestu na rybník. Klient – dům schovaný pohledům z okolí. Otevřený do zahrady. Prostor pro grilování. Jednopodlažní bezbariérový. Obývák propojený s jídelnou a terasou. Dva dětské pokoje, ložnice rodičů, pracovna. Samostatná koupelna pro děti a rodiče. Všechny pokoje s denním světlem. Cena – do 4 miliónů.

Výsledný nepravoúhlý dům je vytvarován pozemkem. K sousedům se uzavírá, okna pouze pro proslunění místností. Vlastní hmotou si sám vytváří bezpečné atrium, které se k jihozápadu otvírá. V těžišti elipsovitého prostoru vyroste javor, který bude v průběhu roku rozehrávat své pestrobarevné koncerty a poskytovat blahosklonný stín. Velké prosklení do centrálního prostoru pocitově zvětšují jinak nevelký dům, povyšují ho kvalitou na úroveň luxusní vily. Fráze – maximální propojení interiéru s exteriérem. Komunikace obsluhující pokoje se stává plnohodnotným prostorem přimknutým k otevřenému atriu, galerií pro práce fotografa Oberty.

Ložnice v nejjižnější poloze s výstupem na kapitánský můstek kryté lodžie. Intimní prostor levitující nad kvetoucí loukou. Ranní probuzení východními paprsky oknem pod stropem. Stejně dopadají a prosvětlují i koupelnu. Dětské pokoje mají větší okna s klasickým parapetem. Vše zabaleno v betonové schránce s vlajícími japonskými závěsy.

Článek vznikl ve spolupráci s Najdiarchitekta.cz