Kancelářská a výrobní budova firmy Ausys v Ostravě

Pondělí, 2. Duben 2012 - 2:00
| Napsal:

Budova, složená ze dvou kontrastních částí, byla inspirována motivem počítačové základové desky a komponentů do ní zasazených.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Tomáš Bindr, Jan Zelinka
Ateliér Atelier 38
Spolupracovníci Pavlína Janošová, Michal Výtisk
Stavebník Ausys informační technologie s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Ostrava - Vítkovice
Ulice, číslo Erbenova 95/2986
Datum realizace 2011

Genius Loci

Místo bývalé dělnické kolonie, sociální periferie uprostřed města. „…značky s nápisy „Pozor důlní vlivy!“ připomínají, že pokles tohoto kraje ještě neskončil“ (Jan Balabán, Zeptej se táty, nakladatelství HOST, 2010)

Sousedství Vítkovických železáren. Nekonečné plochy fasád výrobních hal navzájem propojených ocelovými příhradovými mosty s životadárnými médii. A právě na tomto sémantickém znaku místa je založený koncept budovy.

Koncept

Kancelářská budova firmy zabývající se systémovou podporou a stavbou sítí LAN je umístěná v levitující příhradové konstrukci. Je nositelem médií – myšlenek, plynoucích do jednoduché hmoty haly.

Forma

Kancelářská budova má z exteriéru přiznanou ocelovou nosnou konstrukci, mostovku levitující na betonových patkách. Ocelová konstrukce je opatřena antracitovou barvou, vystupuje před bílým obvodovým pláštěm z PUR sendvičových panelů. Budovu sjednocuje pozinkovaný rošt, který zabraňuje proniknutí nenechavých osob do objektu. Hala má naopak ocelovou nosnou konstrukci uvnitř a kontrastuje s kancelářskou budovou jednoduchou bílou hmotou.

Interiér

Při pomyšlení na firmu, zabývající se informační technologií, je představa o naorganizování prostoru řízena myšlenkou součástky, která sama může být konstrukčním celkem jiných součástek. Jde o předmět vyrobený podle požadavků na účel a funkci zařízení.

Inspirací pro uspořádání prostoru byla základní deska počítače. Podobně jako jsou jednotlivé komponenty osazeny do základní desky počítače (např. paměťové sloty), tak jsou jednotlivé prvky interiéru (police, dělící příčky) zasazeny v prostoru, které ho jasně vymezují pro daný účel. Plochy (strop a podlaha), mezi které jsou komponenty vsazeny, jsou materiálově jednolité skrze celý prostor, čímž je podpořena plynulost prostoru. Z důvodu otevřenosti prostoru je v podhledu použita akustická děrovaná sádrokartonová deska.
Rozvržení komponentů (nábytku) je situováno na osu objektu, čímž vznikají dvě komunikační linie podél celého objektu. Toto uspořádání jasně vymezuje prostory obslužné a obsluhující.

Dispozičně je objekt rozčleněn na několik sekcí. Vstupní prostor, sloužící k přijímání klientů, je vymezen dvěma nábytkovými stěnami (policemi), které jsou doplněny o posuvné a otvíravé dveře. Tato část rozděluje prostor na kancelář telefonistů a kancelář techniků. Kanceláře jsou vybaveny kovovými perforovanými stěnami, umožňující zasazení dalších komponentů pro skladování kancelářského a dílenského náčiní.

Nábytek je navržen z kancelářského nábytku Hobis, v základní barevné kombinaci bříza/stříbro.

Konstrukce

Ocelová nosná konstrukce je v modulu 3x6m. V kancelářské budově je tvořená prostorovou příhradovou konstrukcí, v hale sloupy a vazníky. Podlaha v kancelářské budově je filigránová, strop ocelovodřevěný. Střecha v kancelářské budově je dvouplášťová s větranou mezerou, v hale jednoplášťová nevětraná ze sendvičových panelů. Obvodový plášť je z bílých PUR panelů. Tepelná izolace podlahy v kancelářské budově je z PUR desek, tepelná izolace střechy z minerální vlny. Okenní otvory a vstupní dveře jsou dřevěné, v hale plastové.

Vytápění

Vytápění a chlazení je zajištěno pomocí klima jednotek s tepelným čerpadlem vzduch – vzduch.

 

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.