Modřínový tetris

Pátek, 2. Prosinec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Studio AEIOU předvedlo v poslední realizaci, o které jsme psali, kontrastní práci s uliční a dvorní fasádou domu. Jejich další, ale už dřívější rekonstrukce se týká rovněž rodinného domu v Brně podobného stáří. Hmota městské vily je doplněná o další objemy, které rozšiřují obytný prostor domu a jejich odlišnost od původní substance je přiznaná formou materiálového řešení exteriérových a interiérových povrchů.

studio AEIOU, Rekonstrukce rodinného domu Lerchova – foto © Jakub Holas
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Vojtíšek, Jakub Staník
Ateliér studio AEIOU
Generální dodavatel BAUMAT spol. s r. o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno - Stránice
Ulice, číslo Lerchova 323/33
PSČ 602 00
Suma 4 000 000.00
Měna CZK
Datum projektu 2013
Datum realizace 2014
Užitná plocha 244.00m2
Zastavěná plocha 116.00m2
Plocha pozemku 593.00m2
Poznámka

Foto © Jakub Holas

Zadáním byla přestavba rodinného domu na vícegenerační dům (3 byty) se vstupy do bytů v jednotlivých podlažích. Myšlenka návrhu spočívala v přiznání původních a nových částí jak po formální, provozní, tak i materiálové stránce. Nové objemy „prorůstají“ dovnitř i ven v každém podlaží domu, včetně střechy. Úpravy zahrnovaly odstranění stávajícího schodiště. Nové ocelové schodiště zůstalo na stejném místě, ale s užší geometrií. Bylo rozšířeno zádveří, tím vznikl prostor pro samostatný vstup do bytu v přízemí.

V patře byla vybourána většina příček. Vznikl otevřený obytný prostor zahrnující kuchyň s ostrůvkovou linkou, jídelní kout a obývací pokoj – salónek. Důležitým prvkem v otevřeném prostoru je víceúčelový blok (není vyzděn až ke stropu), vymezující koupelnu s původní litinovou vanou, kuchyň, spíž a prostor pro lednici. Součástí interiéru je vestavěný nábytek – knihovna, šatní skříně a policové stěny v salónku. Stávající dva pokoje zůstávají nezměněny. Lodžie na jižní straně byla přestavěna na pracovnu. Stěny koupelny jsou z probarvené vápenné kletované omítky v kontrastu s ostatními klasickými omítkami v bytě. Různorodé povrchové úpravy podtrhují koncept přiznání původních a nových částí.

V podkroví je dispozice obdobná jako v patře. Byt je otevřený do krovu vyjma místnost ložnice, nad níž je umístěné mezipatro, přístupné po žebříkovém schodišti. V uličním štítu střešního vikýře osazeno kruhové okno s nerezovou šambránou, která v exteriéru rámuje panorama města, v interiéru vytváří prostor pro odpočinek a sezení.

Stávající stěny jsou zděné, stropy trámové. Přistavěné části dřevostavba, v exteriéru obložena modřínovými latěmi v šikmém směru, v interiéru smrkovými latěmi ve svislém směru.