Nápaditá a kvalitní reakce v oboru navrhování luxusních budov

Pondělí, 20. Leden 2014 - 0:00
| Napsal:

Tato 14ti patrová komerční a obchodní budova má stát na hlavním bulváru nově plánovaného malajského města a federálního administrativního centra jménem Putrajaya, umístěného 25km jižně od hlavního města Kuala Lumpur.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Tengku Robert Hamzah, Ken Yeang
Ateliér T. R. Hamzah & Yeang international
Světadíl Asie
Země Malajsie
Město Putrajaya
Datum projektu 2011

Koncept budovy je založen na propojení nejnovějších a zároveň ekologicky šetrných technologií. Dvě věže jsou propojeny veřejným atriem a mostem pro pěší a jejich tvar formuje příjemný urbanistický prostor s vlídnou atmosférou.

Aktivním prvkem je integrovaná vegetace, která snižuje energetickou náročnost, poskytuje přirozené stínění a vytváří příjemné prostředí. Dvojitá fasáda pak sdružuje několik funkcí – zajišťuje ventilaci, tepelnou pohodu a na svém povrchu nese tradiční malajský dekor, čímž vytváří v novém městském prostředí ojedinělý estetický prvek.

Aktivní systém správy vody sbírá s povrchu budovy dešťovou vodu do nádrží - tzv bioswales – která je následně využita pro zavlažování. Systém osvětlení se snaží vyrovnávat ekonomické požadavky okolí se snahou minimalizovat energetickou spotřebu. Činí to systémem postupujících úrovní intenzity světla, které jsou zároveň příjemným estetickým elementem.

Porota považuje tento projekt za vrchoné dílo soudobé špičky na poli luxusních návrhů budov. Dobře vyvážená, detailní a vypointovaná kombinace hi-tech prvků spolu s funčním začleněním zeleně je příkladem komplexního přístupu ke tvorbě obytných prostor vyšší úrovně, který odpovídá místnímu podnebí.

Tento projekt je příkladem v současnosti aktuálního proudu hi-tech staveb, které využívají nejnovější technologie k dosažení trvale udržitelného a ekologického charakteru. Nejsou tedy v žádném případě ekologické ve smyslu šetrné výstavby a využití přírodních materiálů, jejich ekologičnost spočívá v tom, že jejich provoz má nižší negativní dopad na životní prostředí, než je u staveb tohoto druhu běžně zvykem.

Projekt byl oceněn v soutěži Holcim Awards.
Další informace o Holcim Awards najdete ZDE, nebo na Facebooku.
Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách Holcim Awards.