Nepravoúhlá varšavská paráda

Čtvrtek, 14. Červenec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Dům, na který se kdysi střílelo, má konečně klidný život. A stejně tak i zdejší byt číslo 12, který se po zásahu ateliéru skutek architecture změnil k nepoznání. Původní dispozici 3+1 nahradil atypický kuchyňský kout a čtyři pokoje, kde ne všechny stěny zapadají do přísně ortogonálním systému. Ale že by to vadilo? Kdepak.

skutek architecture, Rekonstrukce bytu v centru Varšavy / Wilcza – foto © archiv autorů
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ondřej Dvořák, Jiří Matys
Ateliér skutek architecture
Spolupracovníci Zdeněk Pech
Světadíl Evropa
Země Polsko
Město Varšava
Ulice, číslo Wilcza 72
PSČ 00-538
Datum projektu 2014
Datum realizace 2015
Užitná plocha 101.00m2
Poznámka

Foto © Ondřej Dvořák, Jiří Matys

ANOTACE

Wilcza 72, dům z roku 1900 v centru Varšavy, prošel neotřelou renovací, jež uchovala stopy varšavského povstání v uliční fasádě. Navrženou úpravou vzniká minimalistická čtyřpokojová dispozice o velikosti 101 m2, která zachovává veškeré původní konstrukce a ctí půvab historických prostor.

REKONSTRUKCE

Nové dělení bytu je vystavěno z montovaných nábytkových stěn. Jejich nepravoúhlé tvarování a převaha vestavěného nábytku umožňují efektivně využít podlahovou plochu. Obývací pokoj je situován ve středu dění. Prostý výraz kuchyně v čele místnosti postrádá hrubost typizovaných kuchyňských koutů; má klidnou, relaxační kvalitu, odpovídající charakteru obývacího pokoje.

Na kuchyň přímo navazuje skříňová stěna, která vytváří předprostor ložnic, propojení mezi denní a noční částí bytu. Ložnice jsou provedeny v klidné kombinaci bílé barvy a světlého dřeva. Na opačném konci obývacího pokoje je v kontrastu k ložnicím obývací stěna z tmavého dřeva, propojená se vstupní předsíní ze stejného materiálu.

Přesahy materiálů mezi jednotlivými místnostmi vytvářejí pocit propojení, zjednodušují orientaci v bytě: celým bytem prochází jediná, přirozeně provázaná a pestrá cesta.