Oceněný návrh finského pavilonu pro Expo 2010

Úterý, 21. Únor 2012 - 1:00
| Napsal:

Návrh finského pavilonu pro Expo 2010 v Šanghaji, pocházející z dílny ateliéru K2S sice nebyl vybrán k realizaci, získal však alespoň čestné uznání.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér K2S Architects Ltd.
Světadíl Asie
Země Čína
Město Šanghaj
Datum projektu 2008

‘Kappa’

Tento návrh pro finský pavilon na EXPO 2010 v Šanghaji je dřevěné minimalistické dílo, pojímající v jednom kompaktním objemu mnoho rozmanitých prostorových sekvencí. Je reakcí na módní soutěž pavilonů ze sousedních zemí - svým klidným a jasným charakterem reprezentuje trvalý a harmonický život ve finských městech.

Stavba měla být zkonstruována z laminovaných bambusových prvků, vytvořených díky dovednostem a znalostem finského dřevozpracovatelského průmyslu. Užití těchto prvků umožňuje recyklaci stavebních materiálů v případě, že bude pavilon po skončení výstavy rozebrán. Pro tepelnou izolaci vnějších stěn budou použity dřevěné štěpky nebo recyklovaný papír.

Prostory v budově se ovíjí okolo atria - nádvoří. Atrium umožňuje proudění světla do vnitřní části pavilonu. Lze jej také použít k větrání a vyrovnání teplotních rozdílů uvnitř budovy a vytváří tak venku příjemný stinný obytný prostor.

Střešní plochy jsou využity k výrobě energie pomocí solárních panelů. Do jezírka uprostřed atria je shromažďována dešťová voda.

Na západní straně pozemku byl vysazen les s bohatou biodiverzitou, který poskytuje vlažné útočiště a ukazuje způsob, jak zpracovávat uhlík vypouštěný z městského prostředí.

Zastřešený hlavní vchod se táhne podél celého severního průčelí a tvoří příjemný prostor pro návštěvníky čekající ve frontě. Ti se při vstupu do budovy octnou u jezírka, které je centrem pavilonu, a ostatní veřejné prostory jsou okolo něj rozmístěny. Restaurace s terasou jsou otevřené směrem k lesu na západní straně pozemku.

Výstavní prostory se nachází ve druhém patře. Okruh prohlídky probíhá kolem atria. Výstava je strukturována nastavením směru a síly přirozeného světla, což vytváří světelné podmínky pro čtyři období: jaro, léto, podzim a zimu. Proměnlivá geometrie prostoru činí prohlídku pavilonu nezapomenutelnou.

Konferenční a reprezentační místnosti jsou umístěny ve třetím patře a otevírají se směrem ke dvěma různým typům střešních zahrad a k atriu.

Použití prefabrikovaných stavebních prvků umožňuje několik způsobu recyklace pavilonu. Budovu lze celou přemístit a využít ji například jako knihovnu nebo výstavní galerii. Nebo je též možné jednotlivé prvky použít jako stavební materiál pro menší stavby, jako jsou třeba rodinné domy.

Klíčová slova: