Přestavba majáku na hotel v Syrakusách – druhé místo soutěže Ještěd F kleci #16

Pondělí, 10. Říjen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Osamělý maják na útesu nedaleko Syrakus pamatuje mnoho bouří na moři. Prázdnota, drsné prostředí a otevřený výhled na mořskou hladinu jsou charakteristiky, které mohou na toto místo přilákat lidi toužící po odpočinku nebo meditací. Autorka práce navrhla na místo hotel pro cvičení jógy, který je propojen s krajinou a stává se její součástí.

Eliška Kovaříková, Přestavba majáku na hotel v Syrakusách, Itálie – foto © Ještěd F kleci
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Eliška Kováříková
Ateliér FUA TUL – Ateliér Hendrych & Janďourek
Škola FUA TU Liberec
Světadíl Evropa
Země Itálie
Město Syrakusy
Ulice, číslo Capo Murro di Porco
PSČ 96100
Datum projektu 2016

PROGRAM

Hotel je místem pro specifické rezidenty,kterým klid a prázdnota prostředí vyhovují. Přijíždějí sem lidé, kteří si chtějí odpočinout, nabrat energii a soustředit se na sebe. Samota majáku a meditativní výhled na útesy a moře je pro tento účel ideální. Na tomto základě jsem se rozhodla navrhnout na útesu hotel uzpůsobený pro cvičení jógy. Dům poskytuje návštěvníkům ubytování, stravu a především prostor pro cvičení a relaxaci.Nenachází se zde jeden stálý jogín, který by vyučoval příchozí. Naopak sem přijíždějí cvičící se svými vlastními lektory. Ve většině případech tvoří návštěvníky páry. Lekce jógy probíhají dvakrát až třikrát denně. Zbytky dny se návštěvníci věnují relaxaci, chození po útesech, či výletům po okolí.

KONCEPT

Navržený dům je současně platformou rozšiřující maják. Dům je vetknut do skály. Je pokračováním krajiny. Je volně průchozím, bez dveří, bez zábran. V centrálním prostoru je voda a nebe nad ní. Okolní stěny átria jsou holé, nejsou zde žádné dveře. Všechny vchody jsou skryty v bočních chodbách. Jde o intimní, klidný prostor akcentující propojení s krajinou.

PROVOZ

Dům definuje podlaha a strop. V domě se nacházejí 3 uzavřené objekty (domy v domě) - cvičební sál a dva ubytovací objekty s komunikací. Tyto objekty vymezují centrální prostor, atrium se třemi bazény. S platformou o patro víš je objekt propojen dvěma schodištmi – jedním jednoramenným s bezbariérovým výtahem a druhým dvouramenným, které prochází celým objektem od platformy až do podzemního podlaží, ktere zabezpečuje protipožární únikovou cestu. Toto schodiště Objekt je částečně podsklepen. V podzemním podlaží se nacházejí technické místnosti, prádelnaa sklady. V objektu se nachází 7 dvoulůžkových pokojů, přičemž 2 jsou bezbariérové. pokoje jsou členěny na předsíň, koupelnu a ložnici. Okna ložnic směřují do krajiny. Předsíň i koupelna jsou osvětleny světlíkem.