Rekonstrukce bytu v Praze

Úterý, 6. Leden 2015 - 0:40
| Napsal:

Architekti ze Studia Čtyři stěny vytvořili rekonstrukcí bytu v domě z 19. století plnohodnotný a příjemný obytný prostor na 31 metrech čtverečních.

Byt Benátská, uložné skříně a sklopné postele, foto © Pavel Kostka
Fotoalbum: 
Byt Benátská, pohled do předsíně, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, průhled do kuchyňského koutu, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, kuchyňská linka, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, kuchyňský kout, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, obytná místnost, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, uložné skříně a sklopné postele, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, sklopné postele, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, koupelna, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, sprchový kout, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, umývadlo s toaletou, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, původní stav, foto © Pavel Kostka
Byt Benátská, půdorysy - původní stav a návrh, © Pavel Kostka
Katalogový list: 
Autor Pavel Kostka
Ateliér Studio ČTYŘI STĚNY
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha
Ulice, číslo Benátská
PSČ 12000
Užitná plocha 31.00m2

Rekonstruovaný byt se nachází v centru města v domě z konce 19. století. Lokalita i výhodná cena byly důvodem pro koupi zcela vybydleného nevyhovujícího bytu, který musel projít totální rekonstrukcí. Původní byt nebyl vybaven ani vlastní toaletou a bylo tedy nutné řešit změnu dispozice. V rámci té se měnilo nejen dispoziční členění, ale i kompletní rozvody, vytápění včetně nového plynového kotle a řešily se repliky historických špaletových oken i vstupních dvoukřídlých dveří.

Původní byt o výměře pouhých 31m2 se skládal ze dvou průchozích místností a miniaturního prostoru koupelny bez wc. Nová dispozice bytu vycházela ze zadání klienta na byt pro jednu osobu s plnohodnotnou kuchyní, koupelnou a zádveřím. Po vyčistění původního prostoru bylo možné tuto dispozici navrhnout tak, že kuchyňský kout byl umístěn do prostoru s přímým osvětlením, na vstup logicky navázala předsíň a koupelna vyplnila zbylý prostor mezi. Velikosti těchto místností byly voleny tak, aby při zachování všech požadavků na pohodlné užívání nazabíraly přiliš mnoho místa. Mohla tak vzniknout poměrně veliká obytná místnost, která kloubí funkce obývacího pokoje, jídelny, pracovny a ložnice se klopnou postelí. Veškerý nábytek byl kvůli možnosti maximálního využití prostoru navržen jako zakázkový. Kuchyňská linka obsahuje všechny běžné spotřebiče a poměrně velikou pracovní plochu. V koupelně je umístěn sprchový kout velikosti 120x90cm a je zde také místo na pračku se šušičkou. Mistnost je pak přirozeně osvětlena pásovým oknem z prostoru nad kuchyňskou linkou. V předsíni je ve vestavné skříni skrytý plynový kotel a její velikost je přizpůsobena pro možnost umístění šatní skříně nebo uskladnění jízdního kola.

Materiálové a barevné ladění vzešlo z požadavků klienta. Jeho přáním byla tmavá koupelna se vzhledem zrezlého plechu a dále důraz na barevné akcenty v měděném odstínu. Stěny celého bytu jsou jemně zatónovány do krémova, v obytné místnosti byla použita dřevěná třívrstvá podlaha v odstínu běleného dubu a o měděný tón se postaral benátský štuk za pracovní plochou kuchyně a nátěr jedné stěny v koupelně. Celý byt byl vybaven bílým nábytkem s tmavšími akcenty dřeva odstínu wenge. Vysoké stropy bytu dovolily svěšení výrazných zakázkově vyráběných svítidel, opět v měděném odstínu.Materiálové a barevné ladění vzešlo z požadavků klienta. Jeho přáním byla tmavá koupelna se vzhledem zrezlého plechu a dále důraz na barevné akcenty v měděném odstínu. Stěny celého bytu jsou jemně zatónovány do krémova, v obytné místnosti byla použita dřevěná třívrstvá podlaha v odstínu běleného dubu a o měděný tón se postaral benátský štuk za pracovní plochou kuchyně a nátěr jedné stěny v koupelně. Celý byt byl vybaven bílým nábytkem s tmavšími akcenty dřeva odstínu wenge. Vysoké stropy bytu dovolily svěšení výrazných zakázkově vyráběných svítidel, opět v měděném odstínu.

Klíčová slova: 

Diskuse: