Soubor vysokoškolských kolejí v Anglii nabízí studentům individuální komfortní bydlení

Pondělí, 20. Leden 2020 - 11:53
| Napsal:

Světoznámá architektonická kancelář WilkinsoEyre dokončila minulý rok soubor studentského bydlení pro soukromou vysokou školu Dyson Institute of Engineering and Technology jako součást areálu společnosti Dyson. Samostatné jednotky nabízí studentům komfortní bydlení s výhledem na areál školy. Architekti je navrhli jako prefabrikované modulární objekty vyrobené off-site, které byly již kompletně vybavené instalovány přímo na pozemku v jihozápadní Anglii.

Studentské bydlení Dyson Institute of Engineering and Technology v anglickém Malmesbury, WilkinsonEyre Architects © Peter Landers
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Wilkinson Eyre Architects
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Malmesbury
Ulice, číslo Tetbury Hill
PSČ SN16 0RP
Datum realizace 2019
Poznámka

Velikost jednoho boxu 26 m2, celkově 2028 m2

Soukromá vysoká škola Dyson Institute of Engineering and Technology nabízí svým studentům unikátní model studia v úzkém propojení s praxí. Zatímco studenti absolvují čtyřletý studijní program, aby získali inženýrský titul, pracují po boku odborníků ve společnosti, která také celou školu zřizuje. Díky tomu neplatí školné, ale dostávají výplatu za odvedenou práci. Architektonická kancelář WilkinsonEyre navrhla již před několika lety ve městě Malmesbury nové sídlo rychle rostoucí firmy Dyson. V rámci celkového masterplanu řešeného území pak zde architekti minulý rok dokončili také studentské „koleje“ ve vysokém standardu.

Architekti se snažili navrhnout studentské bydlení s ohledem na technologickou pokročilost celého institutu. Kolej proto sestává z jednotlivých identických buněk o velikosti 8 krát 4 metrů seskládaných do dvou až třípodlažních klastrů. Boxy nabízejí studentům jeden otevřený prostor s postelí, pohovkou a pracovním stolem, toaleta se sprchou jsou odděleny u vstupu. Čelní strana každé jednotky je prosklena od podlahy ke stropu. Přirozeně větrané a energeticky úsporné boxy pokrývá zvenku plášť z hliníku, interiéru vládne dřevo v přírodní barevnosti. Každý klastr pak obsahuje také sdílené kuchyně, prádelnu a vstupní část s recepcí.

Konstrukci jednotek tvoří tzv. CLT panely vyráběné z vrstev masivního dřeva lepených křížem, které vykazují dobré konstrukční vlastnosti a zároveň umožňují rychlou výstavbu. Jednotky jsou totiž řešeny jako prefabrikované modulární objekty, které byly vyrobeny v továrně a již kompletně vybavené se dopravily na pozemek. Ubytování slouží celkem 50 studentům a dalším zaměstnancům institutu. Součástí projektu se stala také kruhová prosklená budova tzv. clubhousu, kde se nachází kavárna, bar, studovna i výukové místnosti.