Střídmá renovace paneláku v Rožnově nastavuje zrcadlo barevným exhibicím

Pátek, 19. Říjen 2018 - 0:20
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Scénář, jaký známe po celé republice: společenství vlastníků panelového domu v Rožnově pod Radhoštěm odsouhlasilo zateplení a celkovou renovaci stavby. Spolupráci nejdříve navázali s "osvědčeným a levným" projektantem, nakonec však oslovili architekty Hynka Holiše a Šárku Holišovou Šochovou. Díky tomu se návrh projektu stočil od klasických "omalovánkových" fasád ke střídmé rekonstrukci v jednotném duchu. A to navíc ve stejném cenovém rozpětí, s jakým počítal i prvotní projekt. V kontextu současné praxe tak může rožnovský panelák sloužit jako vzorový příklad pro všechny podobné projekty.

Revitalizace panelového domu v Rožnově pod Radhoštěm, Holiš + Šochová architekti © Tomáš Rasl
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Hynek Holiš, Šárka Holišová Šochová
Ateliér Holiš + Šochová architekti
Generální dodavatel Mezl & Janíček
Subdodavatel
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Rožnov pod Radhoštěm
Ulice, číslo 5. května, 1352
Datum projektu 2011
Datum realizace 2013

Společenství vlastníků panelového domu se rozhodlo pro revitalizaci panelového domu. Ta spočívala v zateplení domu, výměně dožívající k-ce zábradlí doplněné o zasklení lodžií a úprav hlavního a vedlejšího vstupu vč. vstupního předprostoru. Vše začalo podle obvyklého scénáře. Správce domu doporučil „osvědčeného a levného“ projektanta, který dovede zpracovat projekt aniž by dům viděl.

Původní revize projektu, ke které jsme byli oslovení, nakonec přerostla v plnohodnotnou spolupráci. Návrh se snažil respektovat finanční limit v obvyklé cenové hladině okolních rekonstruovaných panelových domů a současně přinést alternativu drtivé většině obdobných rekonstrukcí s odfláknutým řemeslným řešením a necitlivými barevnými exhibicemi.

Při návrhu jsme se potýkali s dědictvím socialistického stavebnictví, např. hledáním technického řešení pro k-ci zasklení při výškových nerovnostech až 8cm! na byt resp. lodžii dl. 9m. Ta je montovaná z načerno natřených HEA profilů kotvených do čel lodžií a mezi ně montovaných žárově zinkovaných Jä profilů, tvořících zábradlí. Řady bezpečnostních skel zábradlí se střídají s vertikálně bezrámovým otvíravým zasklením lodžií. Zateplovací systém fasády je opatřen silikátovou omítkou hrubší zrnitosti v kombinaci pískového odstínu a světlého odstínu uzavřených lodžií. Sokl je proveden Marmolitem v tmavém odstínu. Zakrytí obou vstupů tvoří vyložené rámy z černě natřených HEA profilů s dřevěným podhledem s nátěrem světlou lazurou. Převýšený vstupní prostor s teracovými schodišťovými stupni, dlažbou a dubovým zábradlím doplňuje plastický reliéf ručně šlechtěnou omítkou na boční stěně. Venkovní vstupní schodiště je z prefabrikovaných betonových dílců. Nově zformovaný předprostor byl předlážděn a doplněn o stojany na kola.

Neobvyklá angažovanost všech zúčastněných dodavatelů přinesla nebývale hladký průběh realizace, příjemnou spolupráci a také upřímně nečekané pozitivní ohlasy obyvatel domu. Cenový rámec realizace byl dodržen.