U krkonošské vesničky nahradila vlekařskou stanici černá bouda od ADR a mar.s

Úterý, 19. Červen 2018 - 8:40
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Jednoduchá stavba malých rozměrů stojí bokem hlavní zástavby krkonošské vesničky Horní Malá Úpa, která se nachází těsně u hranic s Polskem. Dřevostavba určená k turistickým podnájmům nahradila starší vlekařskou stanici. Bouda má kompletně černý plášť, který tvoří plech a černě natřená prkna. S tmavým vnějškem kontrastuje prosvětlený interiér, na který navazuje také prostorná terasa.

Bouda Černá Hora, ADR + mar.s architects © Jakub Skokan a Martin Tůma / BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Petr Kolář, Aleš Lapka
Ateliér ADR s. r. o., mar.s architects
Spolupracovníci Anna Vildová
Stavebník SKIMU a.s.
Generální dodavatel ROOF pro s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Horní Malá Úpa
Datum realizace 2016
Zastavěná plocha 25.00m2

Na místě vedle staré sjezdovky nedaleko hraničního přechodu Pomezní Boudy v Krkonoších byla postavena malá drobná horská chata pojmenovaná „Černá Voda“.

Původní vlekařskou stanici nahradila nová dřevostavba, která stojí při soutoku Kolbenova potoku a potoku Černá Voda, odkud pochází i název této horské boudy. Přáním vlastníka bylo navrhnout malou stavbu, která bude sloužit pro krátkodobé ubytování hostů majitele nedaleké horské chaty Tereza.

Jedná se o dřevostavbu s rozměry cca 5,3 x 5,6 m, ke které ještě přiléhá ocelová terasa o rozměrech cca 5,3 x 2,5 m. Dispozičně je domek rozdělen na vstupní zádveří, obytnou místnost s kuchyňským koutem a koupelnu s WC. V rámci obytné místnosti je nad zádveřím a koupelnou navržen prostor pro spaní, který je přístupný po schodišti z obytné místnosti. Ta je celá otevřena až do hřebene krovu a prostor pro spaní je oddělen ochrannou sítí.

Stavba stojí v poměrně prudkém severovýchodním svahu Pomezního hřebene, v těsné blízkosti potoka. Je založena na betonových sloupcích a celá nadzemní část stavby má dřevěnou konstrukci. Na střechu a boční fasády byl použit černý hliníkový plech, zbylé dvě štítové stěny jsou obloženy dřevěnými prkny natřenými černou barvou. Bouda stojí samostatně na horské louce stranou hlavní zástavby obce Horní Malá Úpa. Je obklopena vzrostlými stromy a křovinami, které lemují Kolbenův potok.  Při pohledu z velkého rohového okna je pěkný výhled do údolí říčky Malé Úpy a okolní krajiny, ale také na vrchol nejvyšší české hory Sněžky.

Projekt je nominován na Českou cenu za architekturu 2018.