Vila s výhledem na Švýcarské Alpy

Úterý, 8. Prosinec 2015 - 0:25
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva, Překlad: Štěpánka Svobodová

Vila z dílny italského studia JMA, jež vyrostla v podhůří švýcarský Alp, je dokonalou ukázkou respektu k okolní krajině i tradici nápaditě skloubeného s moderním vzhledem a nejpokrokovějšími technologiemi.

JM Architecture, Montebar Villa - foto © Jacopo Mascheroni
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jacopo Mascheroni
Ateliér JM Architecture
Světadíl Evropa
Země Švýcarsko
Datum projektu 2014
Datum realizace 2015
Zastavěná plocha 200.00m2

Vila Montebar je prefabrikovaný dřevěný dům ležící na úchvatném místě s panoramatickým výhledem na švýcarské Alpy, který se těší ze slunečních paprsků po všechna čtyři roční období. Je to magické místo, kde je ticho protkáváno vzdálenou zvonkohrou zvonců volně se pasoucích krav, místo, kde vánek něžně přemlouvá větve stromů a traviny, aby se uvolnily a zavoněly do vzduchu svou opojně svěží sladkou vůní.

Projekt se přizpůsobil místním regulativům, podle nichž zde každý dům musí mít tmavě šedou šikmou střechu, aby lépe splynul s okolím. Toto počáteční omezení dalo vzniknout představě homogenní konstrukce za využití stejného materiálu jak pro střechu, tak fasádu, čímž objekt docílí určité monolitické podoby, připomínající obrovský balvan, který je pro okolní krajinu přirozený.
Jedinou výjimkou je zde vyvýšení pozemku směrem na jih, do údolí, které zajišťuje úchvatný 180 ti stupňový výhled přes prosklenou stěnu s posuvným zasklením, která ohraničuje obytný prostor, a kterou je možné v teplejších letních měsících díky posuvnému mechanismu otevřít a propojit s exteriérem.

Dům je postaven na hraně příkrého svahu porostlého vinnou révou a skládá se z prefabrikovaných a tepelně izolovaných dřevěných prvků ideálních pro místní typ klimatu. Celá stavba byla sestavena během několika dní. Pro střechu i obvodové stěny byla použit stejný princip konstrukce, a sice 22 centimetrů tlustá tepelná izolace a dvouvrstvá ventilace, čímž je dosaženo vysokých energetických standardů. Finální obkladovou vrstvu, která celému objektu dodává jednotný ráz, tvoří keramický obklad se skrytým kotvením. Celý systém funguje jako odvětrávaná fasáda.
Aby bylo plně dosaženo vysoké energetické efektivnosti celého objektu, má posuvná skleněná stěna obytného prostoru zasklení s horizontálními tepelně přerušovanými hliníkovými profily a vertikálními skleněnými lamelami s izolovaným selektivním a nízkoenergetickým sklem. Ostatní okna jsou osazena hliníkovými profily s přerušeným tepelným mostem a izolačními trojskly.

Značnou část projektu autoři řešili možnosti, jak navrhnout vnější obklad, aby bylo dosaženo hladkého a snadno udržovatelného povrchu a současně i čistých a jednoduchých linií. Každá část celé “buňky” byla navržená obklad po obkladu a výsledkem je dynamický tvar vytvořený ve třech odlišných formátech, kde má řada obkladaček zkosené kraje. Stejná slinutá keramika byla použita na posuvných žaluziích tak, aby, když dojde k jejich spuštění, korespondovaly se zbytkem objektu. Šestihranná střecha je osazená s ohledem na okolní horskou krajinu a vyměřená tak, aby její největší plocha měla stejný sklon pro dosažení lepší integrace s okolní krajinou.

Díky použití vysoce energeticky šetrných materiálů i technologií se podařilo docílit dlouhodobě nízkých nákladů, a to v průběhu všech čtyř ročních období. Kromě nesmírně energeticky účinného obvodového pláště je podlahové sálavé topení poháněno elektrickým čerpadlem a veškerá osvětlovací tělesa pracují na bázi LED žárovek. Ochlazování v letních měsících je zaručováno přirozenou ventilací, kdy studenější vzduch, který přichází od potoka na západní straně, proudí celým domem.
Celý dům s obytným prostorem na jižní straně, třemi ložnicemi, pracovnou, dvěma koupelnami, prádelnou, technickou místností, spižírnou a skladem, se nachází na stejné podlahové úrovni, jen dva dětské pokoje mají dvojitou výšku a je zde vytvořené patro s postelí a televizí.