Architektura /

Alternativa ke všemu

DUP36 je alternativou ke všemu, pro všechny. Alespoň to se píše na oficiálních stránkách originálního prostoru, který vznikl v bývalém Domě uměleckého průmyslu na Národní třídě.

Barbora Schneiderová , 17. 3. 2017

Někdejší Dům uměleckého průmyslu je funkcionalistická stavba vybudována podle projektu Oldřicha Starého. Pro tohoto pražského architekta se stala jeho nejvýznamnější stavbou, na místě staršího domu vznikla dle jeho návrhu novostavba s pásovými okny, s důmyslnými odlesky skla a kovových prvků. V průchodu někdejšího obchodního domu se nachází nenápadný vchod do podzemních prostor, kde najdete alternativní a nová platforma téměř pro cokoli - DUP36.

Holé zdi, industriální vzhled, a přece jedinečný prostor. V části, kterou po příchodu člověk uvidí jako první, se nachází knihovny podél všech stěn. O jejich zaplnění se postaral Antikvariát 11. Kuatým průhledem do spodního patra je vidět na skupinu lidí, kteří připravují prostor na večerní akci.

"Toto místo je nedokončeným projektem, který nedomyšleně naplňujeme nedokonalým obsahem. DUP36 má inspirovat, bořit a tvořit,”píše se dále na webu. Neotřelý prostor totiž oživuje také pravidelný večerní program, který přitahuje diváky do bývalého domu dopravy. Většinou po šesté hodině se zde konají nejrůznější kulturně umělecké nebo konferenční akce. Prostor je tak otevřenou platformou pro každého, kdo by zde chtěl uskutečnit vlastní akci - ať už na večer, nebo třeba na celý den.

Prostor DUP36 je také oficiálním pořadatelem série FuckUp Nights. Tento formát večerů vznikl v Mexiku již před čtyřmi lety, jde o výstupy lidí, kteří za sebou mají neúspěšné projekty, po kterých se buď vzpamatovali a začali s byznysem znova, nebo ne. Večery mají za cíl se o své tzv FuckUpy podělit a reflektovat tak reálný život a strasti spojené s byznysem, ze kterých se tak nemusí poučit jen oni sami, ale i návštěvníci akce.

Poslední březnový den se bude v prostoru bývalého Domu uměleckého průmyslu konat hudební charitativní akce na podporu devítiletého Marka, který minulý rok ochrnul.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři