Studio AVENIER CORNEJO architectes navrhlo na břehu kanálu na předměstí Paříže obytný soubor třech domů s různým odstínem lícových cihel Foto: Schnepp-Renou
Architektura / bytové domy

Bydlení u vody. Oceňovaný projekt bytových domů pracuje s cihlou třech různých odstínů a racionálním tvaroslovím

Na severovýchodním předměstí Paříže nově přibyly tři bytové domy přímo u vodního kanálu. Celkově obsahují 88 bytů a vytvářejí půlkruhové nádvoří, které se otevírá k vodě. Projekt se nese ve znamení manifestace cihly jako trvanlivého, udržitelného a kontextuálního materiálu současnosti.

EARCH.CZ , 4. 9. 2023 / Advertorial

Kanál Ourcq vedoucí severovýchodním předměstím Paříže Pantin historicky sloužil jako přívod pitné vody do hlavního města. Díky bohaté historii datující se přibližně od 17. století v jeho okolí nalezneme několik výrazných historických staveb. Zároveň při jeho březích můžeme pozorovat proměnlivý vývoj, kterým se jeho okolí přizpůsobuje současným městským potřebám. Jedním z projektů, který doplňuje tuto mozaiku, je komplex tří bytových domů od ateliéru AVENIER CORNEJO architectes. Celkově obsahuje 88 bytů a jednu komerční jednotku k pronájmu.

„Řídili jsme se kritérii výjimečné lokality a jejího průmyslového dědictví s uvědoměním si dopadů na životní prostředí. Proto jsme chtěli rozvinout uspořádání budov kolem příznivé orientace a umožnit tak maximálnímu počtu obyvatel využívat výhod, které nabízí. Předností je také výhled na kanál ve spojení s elegantní a moderní architekturou,“ dodávají k urbanistickému a architektonickému konceptu autoři.

Městotvorný urbanistický celek

Komplex je koncipován jako soubor tří staveb, které společně uzavírají nádvoří, to se otevírá k vodě a stává se centrálním městským prostorem pro společenské setkávání a venkovní posezení. Nepravidelné půdorysy všech tří staveb vycházejí z jejich umístění, které navazuje na městskou strukturu dvou ulic sbíhajících se do nádvoří a zároveň jsou koncipovány tak, aby měl každý byt výhled směrem k vodě.

Foto: Komplex je koncipován jako soubor tří staveb, které společně vytvářejí nádvoří

Budova z lícových cihel přirozeného hnědého odstínu se stává nárožní dominantou ukončující původní blok domů. Celé její spodní patro je věnováváno jedinému komerčnímu prostoru v celém komplexu, určeného k pronájmu. Další budova ze světle šedých cihel jednou stranou lícuje břeh kanálu a vytváří druhou nárožní dominantu. Prostřední stavba z tmavě šedých cihel tuto situaci logicky doplňuje tak, že v její zadní části vzniká příjemný polouzavřený park se vzrostlými stromy.

Racionální architektonické tvarosloví

Celý komplex charakterizuje racionální tvarosloví fasád pojednaných v pravidelném rastru. Tato kompozice dodává stavbám nepravidelných tvarů řád a rytmus. Poslední dvě patra uskakují a zjemňují tak celkovou kompozici při pohledu směrem od kanálu. Jednotlivé čtverce rastru vyplňují různě široká okna či lodžie. Aby fasáda nepůsobila příliš monotónně, je vždy vnitřní část zapuštěna a vyskládána z lícových cihel tak, že vytváří plastický reliéf.

Foto: Lícové cihly Terca společnosti Wienerberger jsou na fasádě vyskládány tak, aby vytvářely plastický reliéf

 

„Projekt je koncipován jako homogenní, střízlivý a kultivovaný celek. Obálka musí odpovídat architektonickému dědictví a kvalitativnímu rozvoji nové čtvrti. Proto jsme zvolili lícové cihly, které zajišťují současný vzhled a poskytují širokou škálu využití, dlouholetou trvanlivost a ekologickou udržitelnost,“ upřesňují autoři výběr charakteristického materiálu, kterým jsou lícové cihly Terca od společnosti Wienerberger, určené k použití na fasádách.

Zasloužené vítězství

Projekt se díky svým kvalitám stal integrální součástí okolí a zároveň poskytující příjemné místo pro bydlení. To potvrzuje i hlavní ocenění Brick Award 22 v kategorii Living together (Společné bydlení), které společnost Wienerberger uděluje každé dva roky za inovativní cihlovou architekturu.

Foto: Všechny tři domy mají jiný odstín lícových cihel. Tato nuace je odlišuje a zároveň kontextuálně zceluje

Jesper Gottlieb, jeden z členů poroty a spoluautor návrhu na městský archiv v Delftu, který vyhrál ocenění v roce 2020, uzavírá výběr poroty slovy: „Architekti zde jednoduše rozdělili program do tří budov, z nichž každá je členěna svým vlastním způsobem a řeší různé urbanistické situace, a také je provedena ve třech různých barvách cihel. Je to velmi subtilní, ale velmi silný projekt.“

  • Autoři: Christelle Avenier, Miguel Cornejo, Pierre-Nicolas Georgeton
  • Ateliér: AVENIER CORNEJO architectes
  • Země: Francie
  • Město: Pantin
  • Investor: EMERIGE / SEMIP
  • Soutěž: 2016
  • Realizace: 2019
  • Plocha pozemku: 2 838 m²
  • Užitná plocha: 5 728 m²
  • Náklady: 9 660 083,37 euros
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 4. 9. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři