Schindler Seko architekti navrhli první tuzemský hotel řetězece The Cloud One. Foto: Sarah Kocourková, Klinker Centrum
Architektura / občanské stavby

Cihličky jako v New Yorku. Nový hotel v centru Prahy připomíná slavnou Flatiron Building na Manhattanu

Nový hotelový řetězec The Cloud One otevírá svůj první tuzemský hotel v Hybernské ulici. Sází na design, udržitelnost a lokální značky. A měl by také polidštit křižovatku U Bulhara.

EARCH.CZ , 17. 5. 2024 / Advertorial

Hotel se nachází v centru Prahy vedle Masarykova nádraží. Když vstoupíte dovnitř, měli byste se cítit aspoň poněkud „staropražsky“. Proto vás v lobby přivítá podlaha z přírodního kamene a další teplé materiály. Recepční stůl je z tmavého dřeva, za ním svítí umělecké dílo od Renaty Kudláčkové, které trochu připomíná olejomalby, jaké visely v měšťanských pokojích. Nachází se tu také světla od české značky Brokis.

Na střeše je panoramatická terasa s výhledem na Staroměstské náměstí i Pražský hrad. A také 382 pokojů je vymyšlených s důrazem na atmosféru i pohodlí.

Foto: Výrazným prvkem objektu je kulaté nároží.

Hotel má ovšem svůj význam také pro Pražany a všechny kolemjdoucí. Rušná křižovatka U Bulhara dostala aspoň poněkud lidštější charakter. Původně tu měla vyrůst kancelářská budova, ale nakonec se investor, skupina Penta Investments, rozhodla pro hotel.

Na návrhu pracovali už od roku 2015 architekti ze studia Schindler Seko Architekti. „Začínali jsme s verzí administrativní budovy a v té samé době se vypracovával návrh zastřešení nástupiště Masarykova nádraží. Pak přišel rok 2017, kdy investor změnil plány na hotel, takže jsme vše dali do šuplíku a začali znovu. Funkce hotelu se nám ale zdála jako velice městotvorná,“ vysvětluje architekt Jan Schindler.

Foto: Cihelné pásky na fasádu dodala společnost Klinker Centrum.

Dobrý vliv na město, jeho obytnost a prostupnost se naplno projeví, až bude dokončeno zastřešení kolejiště Masarykova nádraží, které bude ústit do pasáže hotelu. To však bude budovat Správa železnic a dokončeno má být až v roce 2027.

I tak je ale hotel přínosem tím, že dává rušné oblasti novou funkci. Svou roli stvrzuje solidní fasádou z cihlového pásku a také kultivovaným kulatým nárožím.

Použité produkty:

U výběru cihlových materiálů se začínalo vzorování s kusovými vzorky tažených pásků v šedých odstínech. Nakonec však dostal přednost ražený materiál s rustikální strukturou ve světlejším stříbrno-šedém odstínu. Z vytvořených mockupů investor Petra Real Estate společně s architekty Schindler Seko vybrali světle šedý obkladový pásek W.WDFP.Agora agaatgrijs a černý W.WDFP.Agora Grafietzwart. Oba typy cihlových pásků se řezaly v atypickém formátu o tloušťce 18 mm. Klinker Centrum na projekt dodávali cihlové a rohové pásky a také lícové cihly v jednom odstínu.

  • Ateliér: SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Adresa:: Hybernská 2140/110 00, 110 00 Nové Město
  • Investor: Masaryk Station Development
  • Počet hotelových pokojů: 382
  • Lícové pásky: Klinker W.WDFP.Agora Grafietzwart
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 17. 5. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři