Architektura / interiér

EMA espresso bar

Nově otevřený podnik je zajímavý hlavně svým moderním pojetím kavárny tako takové. Jak již napovídá název, jedná se spíše o bistro či bar, kam jdete spíše za přídělem denní dávky kofeinu než na dlouhé posezení s novinami. Posezení je zde přesto příjemné.

Kristýna Šilhánová , 14. 8. 2013

Nad šálkem kávy jsme si tam povídali s Kamilem Srbkem a Karolínou Zemanovou, již ostřílenými kavárníky, kteří provozují také velmi úspěšné Café Lounge na Újezdě. To splňuje spíše klasické představy o rakouské secesní kavárně s výbornou kávou, dobrým jídlem a vínem. Mladší sestřička však nejde v jeho šlépějích, spíše naopak. Je moderní, aktuální a následuje světové trendy. Ve srovnání s klasickou představou kavárny v klasickém pojetí je zkrátka trochu punk. Sami majitelé to potvrzují. „Jedním z důvodů otevření nové kavárny bylo vytvořit adekvátní prostor pro naše baristy. Místo, kde by se mohli realizovat, zdokonalovat své schopnosti, trénovat na soutěže a měli dobrý kontakt se zákazníky.“ Dalším z důvodů byl fakt, že chtěli rozšířit pití kvalitní kávy a moderní kavárenskou kulturu i v místních zeměpisných šířkách. Hlavní inspirací byla londýnská bistra a kavárny, kde je v současnosti možné ochutnat zajímavé kávy nejen pro přípravu nápojů na bázi espressa. „V Anglii tomu říkají „třetí vlna“ kaváren nebo coffee shopů. Hodně se tento model espresso barů rozšířil v Austrálii a na Novém Zélandě, odkud pak byl převzat v Londýně. Dodnes velkou část londýnských kaváren vlastní Australané, podobné je to i ve Spojených státech. Všechny tyto koncepty ve své podstatě vychází z modelu prodeje Starbucks, ovšem s větším důrazem na kvalitu baristů, rozšíření o alternativní metody přípravy kávy a osobnější přístup i prostředí. Další velkou inspirací pro nás byla také Skandinávie a jejich kávové bary.“

Vhodné místo pro novou kavárnu hledali přibližně rok. Nakonec se dohodli s Akademií věd, které patří dům, kde se kavárna nachází. „Oslovili jsme několik vytipovaných lokalit s tím, že bychom tam rádi otevřeli kavárnu, mimo jiné právě Akademii věd. Ti se nám nakonec ozvali s tím, že tamnímu podniku končí smlouva, a že by to zkusili s námi. Konalo se malé výběrové řízení, které jsme vyhráli“, říká k tomu Kamil Srbek. Začátkem roku tak mohla začít rekonstrukce.

Ta spočívala ve vybourání všech příček a podhledů. Majitelé se rozhodli oslovit několik známých z řad architektů, aby jim pomohli s návrhem interiéru. Nakonec se dohodli s Lucií Trnkovou, která úspěšně provozuje kavárnu I Need Coffee! na Moráni, a architektem Pavlem Grizem z Molo architekti. „Návrh přesně vystihl naši představu o tom, jak by měla budoucí kavárna vypadat. Prakticky jsme s autory neměli žádné větší střety ohledně interiéru“, říká k tomu Karolína Zemanová. Společně se tak rozhodli pro jednoduchý styl s použitím dřeva a výrazným barovým pultem v šedé barvě a světlém modřínu. Rozhodli se pro totální vybourání interiérů a zachování otevřeného prostoru s vysokým stropem a velkými výkladci do ulice. Prostor tak nenarušují žádné další příčky, nebo stěny.

Celý prostor kavárny je umístěný v přízemí, v patře se nachází pouze zázemí pro personál a toalety přístupné po trubkovém schodišti. V kavárně se nachází pouze dva velké stoly, okolo kterých jsou židle jako ze školních lavic. „Do toho nás trochu přemluvili architekti, je to drobná návaznost na to, že jsme v budově Akademie věd a na původní název kavárny - Ema mele kávu, který jsme vzali ze slabikáře. Název měl trochu propojovat právě budovu Akademii věd, kde sídlí Ústav pro českou literaturu, který nám prostory pronajímá, a fakt, že chceme přiblížit základy přípravy kávy našim návštěvníkům.“ Název se nakonec na základě práce grafika Lumíra Kajnara zkrátil pouze na EMA. Jméno se teď používá jako akronym, se kterým si chtějí majitelé do budoucna trochu pohrát. Vznikají tak slogany jako Enormní Množství Aroma, EMA Mele Arabiku a podobně.

Vzhledem k tomu, že původně se již na místě nacházelo restaurační zařízení, nevyskytl se prakticky žádný problém na stavebních úřadech. Zázemí kuchyně se zatím nepoužívá a jídlo se dováží z prostor Café Lounge. To se zřejmě do budoucna ale změní. Majitelé také mají s provozem kavárny zkušenosti, a tak se během rekonstrukce nesetkali s většími problémy. Jak sami říkají: „už trochu tuší jak to v kavárně funguje“. Spíše než provozní řešení tak spíše řešili hygienické normy a zázemí a celkový styl kavárny.

Svým zaměřením lze EMU charakterizovat jako denní bar, už podle otvírací doby, která je od osmi do šesti a pouze ve všední dny. Má poskytovat kvalitní kávu a občerstvení pro všechny, ať už spěchají do práce nebo pro ty, kteří si nad šálkem chtějí posedět a popovídat a ne viset na internetu - kavárna nemá a ani nechce mít připojení wi-fi. Zároveň se zde pořádají různé akce jako ochutnávání kávy a majitelé by si samozřejmě přáli, aby se zde postupně vytvořila stálá klientela, která by chodila ke svému baristovi pro denní přísun kofeinu.

Nezbývá tak popřát nic jiného, něž ať se malé EMĚ vede alespoň tak dobře jako jejímu staršímu sourozenci.

EMA je i online

  • Autoři: Lucie Trnková, Pavel Griz
  • Ateliér: molo architekti
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 1 - Nové Město
  • Ulice, číslo: Na Florenci 1420/3
  • PSČ: 110 00
  • Datum projektu: 2013
  • Realizace: 2013

Klíčová slova:

kavárna Praha molo architekti

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři