Architektonické studio Kuryłowicz & Associates realizovali ve Varšavě novou budovu Fakulty aplikované lingvistiky a moderních jazyků Varšavské univerzity Foto: Nate Cook Photography
Architektura / občanské stavby

Jazyková laboratoř. Nová budova sjednocuje lingvistické katedry do jednoho transparentního celku

Nová budova Fakulty aplikované lingvistiky a moderních jazyků Varšavské univerzity propojila univerzitní kampus s univerzitní knihovnou a nábřežím řeky Visly. Podařilo se tak sjednotit nespočet různorodých požadavků do jednoho kompaktního udržitelného celku.

EARCH.CZ , 7. 6. 2023 / Advertorial

Ve čtvrti Powiśle, která leží na nábřeží řeky Visly, v užším centru Varšavy, byla dokončena druhá a finální část velkého projektu budovy Fakulty aplikované lingvistiky a moderních jazyků od polského ateliéru Kuryłowicz & Associates. První fáze tohoto projektu byla dokončena již v roce 2013. Projekt byl nicméně od začátku navržen a plánován jako kompaktní celek zabírající celou plochu stavebního pozemku vyhrazeného čtyřmi ulicemi.

V minulém roce se projekt dočkal dokončení druhé části, jejíž kapacita byla oproti první fázi skoro dvojnásobná. Tím byl dokončen celistvý objekt, vytvářející pohledovou a spojující osu mezi kampusem Varšavské univerzity na východní straně a Knihovnou Varšavské univerzity na straně západní při nábřeží řeky.

Maximálně transparentní městský blok

Urbanisticky forma stavby vychází z možností daných pozemkem. Obdélníková hmota „probodaná“ systémem pěti atrií logicky dotváří logiku městské struktury čtvrti Powiśle, čímž své okolí uceluje a dotváří uliční charakter ze všech čtyř stran. Nová budova sjednocuje lingvistické katedry univerzity na jednom místě. Skrze své materiálové a fasádní zpracování se forma tradičně uzavřeného městského bloku stává maximálně transparentním objektem. Tato transparence fasády odkazuje k otevřenosti budovy ve smyslu vysokoškolské instituce, čímž dává najevo své postavení v rámci demokratické občanské společnosti.

Foto: Na skleněnou fasádu použili architekti hliníkový systém MB-SR50N HI+, který dodala společnost ALUPROF

Živoucí atmosféra vnitřního světa

Hlavní vstup do budovy je orientován směrem k parku z ulice Wislana. Zde se budova otevírá třpytivým proskleným pláštěm, který odhaluje její vnitřní betonovou příhradovou konstrukci. Krytým vstupem, který je umístěn v ustupujícím prvním patře, se návštěvník dostává do vstupního lobby, kterému dominuje široké jasně žluté schodiště. Toto pobytové schodiště doslova vybízí k zastavení se a interakci s ostatními návštěvníky a neformálnímu střetávání se mezi studenty a zaměstnanci školy.

Celý interiér je laděn do výrazných barev, kterým dominuje jasně žlutá barva. Mimo hlavní schodiště jsou do tohoto odstínu oděny také prvky vnitřního mobiliáře, některé stěny a také podlahy společenských prostor. Společně s velkoryse prosvětlenými prostory tak vnitřní svět budovy ožívá atmosférou, která je v jistém smyslu protiváhou šedivého prostředí čtvrti Powiśle, čímž se ve svých uživatelích a návštěvnících snaží probudit kreativního ducha. Unikátní je také střešní zahrada, která návštěvníkům slouží jako oáza klidu poskytující nevšední výhledy na rušnou metropoli.

Foto: Betonová příhradová konstrukce budovy se propisuje do interiérů budovy

Technologicky vyspělá

Budova je vybavena moderními a současnými technologiemi. Celá budova je energeticky úsporná, navržena tak, aby v maximální míře využívala energie z obnovitelných zdrojů. Mimo tepelných čerpadel se zemními výměníky či fotovoltaických panelů projekt zahrnuje také využití energeticky účinných chladících zařízení, energeticky úsporných systémů osvětlení a využití dešťové vody pro zavlažování zahrady.

Aby bylo vyhověno nejvyšším standardům, co se týče kvalitních materiálů, stavebních prvků a energetické náročnosti stavby, byly na stavbu použity produkty společnosti ALUPROF, která se specializuje na hliníkové fasádní a interiérové systémy a v rámci tohoto odvětví patří ke špičkám oboru. Na budově Fakulty aplikované lingvistiky a moderních jazyků byl použit na prosklenou fasádu a světlíky systém MB-SR50N HI+ s vysokou tepelnou izolací, systém MB-86-SI s vysokou tepelně-izolační schopností na exteriérová okna a dveře a v neposlední řadě systém MB-45 na interiérové příčky. Díky kvalitě architektonického návrhu a precizního stavebního provedení, a také vysoké energetické udržitelnosti stavby se Fakulta aplikované lingvistiky a moderních jazyků stala vítězem v soutěži Objekt roku 2022 v systémech ALUPROF.

Foto: Vstupnímu lobby dominuje pobytové schodiště vybízející k zastavení se a interakci mezi studenty a zaměstnanci školy

Ateliér Kuryłowicz & Associates skrze novou budovu Fakulty aplikované lingvistiky a moderních jazyků manifestuje, že univerzitní stavby by měly být otevřené a demokratické a zároveň by měly ve svých uživatelích skrze architekturu a design probouzet chuť a motivaci ke studiu, s dostatkem místa pro odpočinek, relax a sociální interakce. A v neposlední řadě by takové stavby měly jít příkladem co se týče udržitelnosti a využívání obnovitelných zdrojů.

  • Ateliér: Kuryłowicz & Associates
  • Spolupráce: Dorota Pape
  • Země: Polsko
  • Město: Varšava
  • Užitná plocha: 42 000 m²
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 7. 6. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři