Architektura / občanské stavby

Modulární školka v Modřicích

Během neuvěřitelně krátké doby měsíce a půl vyrostla v Modřicích u Brna kontejnerová jednotřídní mateřská škola pro 20 dětí.

Karel Pelikán , 6. 10. 2011

Stavba je umístěna na pozemku investora vedle stávajícího objektu pětitřídní mateřské školy. Oba objekty nejsou stavebně a provozně propojeny. Dodavatelem celé stavby byla firma KOMA modular construction z Vizovic.

Montovaná stavba je navržena ze sedmi velkoprostorových kontejnerových modulů, které jsou osazeny na připravené betonové základové patky. Jednotlivé moduly byly dodány kompletizované, propojení instalací bylo provedeno až po sestavení celého objektu. Každý modul je řešen a posuzován jako samostatný prvek ze samonosných ocelových rámů, ocelová konstrukce je svařovaná z ohraňovaných žárově zinkovaných profilů.

Primární střecha kontejneru je plochá, z trapézového pozinkovaného plechu, pochůzná a odvětraná. Z důvodu zabezpečení bezproblémového odtoku vody byla na primární plochou střechu provedena sekundární pultová střecha z dřevěných hranolů, prken, ocelových kotevních profilů a obkladových plechů o sklonu 3%. Střešní krytinu tvoří mPVC folie.

Vnější plášť modulů je proveden z profilovaných pozinkovaných plechů kladených vertikálně, lakovaných na požadovaný odstín dle stupnice RAL.

Výplně otvorů byly navrženy z plastových profilů v barvě bílé a čirého izolačního dvojskla. Vnitřní stěny a strop jsou obloženy sádrokartonovými deskami a keramickým obkladem. Podlahy jsou povlakové ( PVC ). Vnitřní dveře jsou dřevěné ( povrch CPL ), osazené do ocelových zárubní.

Objekt byl nově napojen na stávající inženýrské sítě, které se nacházejí na pozemku investora. Byla provedena vodovodní, kanalizační a silnoproudá přípojka. Objekt je vytápěn elektrickým kotlem s teplovodními radiátory. TUV je připravována v elektrickém stacionárním bojleru. Objekt má samostatné měření energií. Dešťová voda ze střechy je zasakována na pozemku investora.

Dispoziční řešení

Ze vstupní haly je přístup do šatny pro děti a do výdejny jídel. Rovněž se odtud vchází do technické místnosti, kde je umístěn elektrický kotel s rozvodnou skříní a elektroměrem.

V šatně pro děti jsou navrženy dřevěné lavice s úložným prostorem pro odkládání bot a přezůvek. Nad lavicemi jsou umístěny věšáčky a dřevěné police pro odložení dětských oděvů.

Výdejna jídel je vybavena kuchyňskou linkou se skříňkami na nádobí a lednicí. Pult je vybaven nerezovým dřezem s bezdotykovou míchací baterií a odkapávací plochou. Dřez se zápachovou uzávěrkou je součástí dodávky technologie kuchyně. Místnost je obložena do výšky 2m keramickým obkladem, na podlaze je provedena keramická dlažba se součinitelem smykového tření min. R 10. Na stěně je umístěno umyvadlo s bezdotykovou míchací baterií pro opláchnutí rukou.

Jídlo – 22 obědů a 20 svačinek – je dodáváno z kuchyně stávajícího objektu MŠ v termoportech převážených na uzavřeném gastrovozíku. Výdej zajišťuje jedna kuchařka, která jídlo doveze, vydá výdejním okénkem, umyje špinavé nádobí, které se odkládá na vozík v herně a odveze zpět termosy k umytí do umývárny termoportů, umístěné v přízemí stávajícího stravovacího provozu. Ze šatny je přístup do herny, umývárny pro děti a do šatny s hygienickým zázemím pro personál.

Umývárna a wc pro děti je vybavena čtyřmi umyvadly, čtyřmi klozety a jedním sprchovým koutem. Jsou navrženy keramické zařizovací předměty bílé barvy tuzemské výroby. Umyvadla pro děti jsou opatřena výtokovým ventilem na předmíchanou vodu, která je směšována pomocí termostatické armatury. Místnost je obložena do výšky 2m keramickým obkladem, na podlaze je provedena keramická dlažba se součinitelem smykového tření min. R 10. V ose místnosti je umístěn nízký dřevěný paraván s věšáčky na ručníky. Odkládací plochu pro pohárky s potřebami pro čištění zubů nad umyvadly tvoří dřevěná deska přikotvená k sádrokartonové instalační předstěně. Fixní okno slouží pro vizuální kontakt vychovatelek s dětmi v umývárně.

Šatna pro personál je přístupná přes předsíňku pro hygienické zázemí. V šatně je umístěna šatní skříň, stůl a dvě židle. Šatnu využívá k převlečení rovněž kuchařka. Hygienická místnost pro personál obsahuje kombinovaný klozet, umyvadlo a výlevku, která je od klozetu stavebně oddělena nízkou paravánovou příčkou.

Herna pro děti je prosvětlena z východní a západní strany. Na jižní straně jsou umístěny vestavné skříně pro skladování ložního prádla ( odvětrané přes fasádu ), hraček a skládacích lehátek. V blízkosti výdejního okénka jsou umístěny stoly se židlemi pro děti.

 

 

 

  • Autoři: Karel Pelikán, Jiří Pelikán
  • Země: Česká republika
  • Generální dodavatel: KOMA MODULAR s. r. o.
  • Město: Brno - Modřice
  • Ulice, číslo: Zahradní, 590
  • Suma: 3 000 000.00
  • Měna: CZK
  • Datum projektu: 2010
  • Realizace: 2010

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři