Rekonstrukce a dostavba Korejského velvyslanectví v Praze, SIAL architekti a inženýři spol. s r.o.: Neorenesanční vilu orientovanou do ulice architekti zrekonstruovali podle původních plánů Foto: Filip Šlapal
Architektura / administrativní stavby

Neorenesanční vilu korejského velvyslanectví v Praze doplnili architekti o soudobé křídlo

Velvyslanectví Korejské republiky v Bubenči prošlo nedávno generální rekonstrukcí a dostavbou o moderní západní křídlo. Nová přístavba se citlivě přizpůsobuje původní zástavbě a díky tomu dobře zapadá do této jedinečné pražské čtvrti.

EARCH.CZ , 13. 7. 2023

Budova Velvyslanectví Korejské republiky se nachází ve vilové oblasti v jižní části Bubenče. Své domy si zde na přelomu 19. a 20. století začali stavět bohatí podnikatelé i slavní umělci. V současné době již mnoho vil neslouží k rezidenčním účelům, nýbrž k těm reprezentativním – ve většině z nich sídlí ambasády. Přestože toto návrší nad parkem Stromovkou ohraničuje železniční trať a poměrně rušná ulice Milady Horákové, panuje zde klid a oblast je tak velmi lukrativní adresou.

Nové sídlo ambasády Korejské republiky spojuje staré s novým. Architekti z libereckého studia SIAL zrekonstruovali původní novorenesanční vilu orientovanou do ulice a v zahradní části pozemku k ní připojili moderní křídlo.

Foto:Starou a novou budovu architekti propojili subtilním krčkem ze skla

Cílem rekonstrukce vily, která je součástí uliční fronty, bylo zachovat její původní výraz. Architekti čerpali z původních plánů objektu a ten tak nyní věrně odpovídá jeho podobě před rokem 1909. Veřejnosti přístupný interiér stavby zdobí originální prvky či jejich kopie.

Foto:Fasádu přístavby tvoří travertinový obklad s vertikálním kanelováním

Západní přístavba představuje méně formální část objektu, přesto skrytě čerpá inspiraci z architektury téměř 120 staré vily. Jednoduchý kvádrový objem s plochou střechou působí díky pravidelně rozmístěným oknům oproti historickému objektu jemněji. Travertinový obklad fasády doplňuje vertikální kanelování. Konstrukční výška a výška atiky odpovídá původnímu domu.

Zahradu autoři přizpůsobili k pořádání společenských akcí, které k chodu ambasád patří. Travnaté plochy doplnili asijskými odrůdami rostlin a pobytovými palubami.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři