Architektura / industriální a technické stavby

Neviditelný most v Amsterdamu

V následujících dvou týdnech vám budeme přinášet výsledky již třetího kola mezinárodní ideové architektonické soutěže, pořádané organizací AC-CA. Tentokrát se jednalo o návrh mostu před Ermitáží v Amsterdamu.

EARCH.CZ , 14. 5. 2012

V prosinci jsme informovali o soutěži na Ikonický most pro Amsterdam a už jsou zde výsledky. Opět byli vybráni tři vítězové a sedm čestných uznání. Do druhé skupiny patří tento návrh "Neviditelného mostu" studentů z Kanady.

Tento projekt je převrácený most. Vytvořili jsme průchod pod hladinou vody. Tím vzniká nový zážitek a také přístup k vodě. Iluze, kterou vytváří, je zdrojem velkolepého efektu pro kolemjdoucí. Z dálky je most-tunel téměř neviditelný. Vidíme pouze lidi, jak se procházejí na vodní hladině. Infrastruktura je tedy viditelná až když chodci přijdou blíž. Tato strategie zárověň zaručuje perfektní integraci do krajiny. Kromě toho vylepšuje některé stavby, jako je Amsterdamská Ermitáž, vytvořením monumentálního schodiště.

Most-tunel obsahuje také na okraji každé strany prostor pro nástup na loď. Terasa na každé straně protahuje veřejný prostor přímo do vody. Pro lodě je toto řešení je optimální, neboť nevyžaduje žádné omezení jejich výšky. Lodě mají vždy volný průjezd.

Pokud jde o materiály, navrhujeme použít ultra vysokohodnotný beton: využívá o 30% méně materiálu a je 3 krát silnější než běžný beton. Jeho vlastnosti z něj činí ideální materiál pro vodotěsné stropy a odolné podlahy. Také doporučujeme použít dřevo na stěny jako obnovitelný zdroj.

název Neviditelný most

autoři Christian
 Vachon, Marjorie
 Bradley‐Vidal


země Kanada

druh týmu studenti

umístění čestné uznání

Klíčová slova:

Amsterdam most

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři