Přístavba hotelu U Holubů v Čeladné z dílny Kamil Mrva Architects Foto: Studio Toast, Libor Stavjaník
Architektura / občanské stavby

Posezení v korunách beskydských stromů. K hotelu v Čeladné připojil ateliér Kamila Mrvy levitující kvádr

Na krásném a tichém místě v obklopení smíšenými lesy u beskydské obce Čeladná se nachází hotel U Holubů, jehož budovu nedávno obohatila nová přístavba v podobě minimalistického kvádru s krásnými výhledy do okolní přírody.

EARCH.CZ , 17. 1. 2023

Třítisícová obec Čeladná se jako oblíbené turistické středisko v srdci Beskyd může pochlubit na svou velikost velkým počtem architektonicky pozoruhodných realizací, které v ní během posledních zhruba deseti letech rostou jako houby po dešti. Najdeme tady luxusní designový hotel Miura, železniční zastávku z dřeva, cihel a kamene, rozlehlý apartmánový dům nebo třeba přestavěnou kovárnu na kavárnu a ateliér studia RMBA.

Jeden z nejnovějších přírůstků Čeladné v tomto ohledu představuje přístavba hotelu, který najdeme stranou obce. „Vedení společnosti Hotel & Garden U Holubů již delší dobu sledovalo práci našeho ateliéru. Při prvních konzultacích nám bylo řečeno, že se jim líbí naše realizace výstupní stanice lanové dráhy na Pustevnách. Byli jsme potěšeni a pustili jsme se do odvážného návrhu přístavby,“ popisují začátek projektu architekti ze studia Kamil Mrva Architects.

Foto: Kamil Mrva architects připojili ke stávající budově hotelu minimalistický prosklený kvádr, který na první pohled působí levitujícím dojmem

K nenápadné budově se sedlovou střechou a dřevěným obkladem se architekti rozhodli připojit minimalistický kvádr, který díky svému konstrukčnímu řešení působí, jako by se vznášel nad krajinou. Přísně pravoúhlou hmotu totiž podpírá pouze několik subtilních ocelových pilířů.

Nejnápadnějším rysem přístavby je její kompletní prosklení od podlahy ke stropu, a to hned ze všech třech stran. Důvod je jasný – poskytnout hotelovým hostům co nejlepší kontakt s tím, co je sem přilákalo, krásnou beskydskou přírodou.

Foto: Díky kompletně proskleným stěnám mají hosté výjimečný kontakt s přírodou

Přístavba sloužím různým účelům, podávají se tu třeba snídaně a dobře se hodí také k různým společenským akcím, třeba během svateb. Interiér zútulňují lehké závěsy, dřevěná podlaha i dřevěný podhled.

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři