Studio Andrew Trotter - Rekonstrukce historické budovy na jihu Itálie: Útočiště rodiny dobře zapadá do tamější malebné krajiny Foto: Salva López
Architektura / rekreační objekty

Rekonstrukce italské památky s respektem k původnímu. Dívčí škola nově slouží jako rodinné bydlení

Studio Andrew Trotter vdechlo nový život dívčí škole z konce 19. století. Sto padesát let starý objekt na jihu Itálie dnes slouží jako venkovské útočiště rodiny. Prostřednictvím citlivé rekonstrukce se podařilo zachovat původní charakter budovy a ta tak i nadále dobře zapadá do tamější malebné krajiny.

Sára Kročková , 3. 5. 2023

Španělský ateliér Andrew Trotter proměnil dívčí školu z roku 1883 na rodinný dům. Škola byla opuštěna v 60. letech minulého století a od té doby jen chátrala. „Před rekonstrukcí byla škola úplně zpustlá, uvnitř rostly keře, nebyly zde dveře a opadávala omítka,“ upřesňuje manažer ateliéru Marcelo Martinez.

Dům Casolare Scarani se nachází v italské Apulii. Vilka kombinuje tradiční rysy budov tohoto jihovýchodního italského regionu. „Na venkově obvykle najdete malé lamie, což jsou kamenné kůlny na nářadí nebo velké maserie, kde kdysi bydleli bohatí vlastníci půdy,“ uvádí architekti.

Foto: Výrazným prvkem domu je tradiční arkáda, na jejíž obnově se podílel samotný investor i architekti

Objekt sestává z několika kvádrových objemů, které jsou materiálově odlišné. V každém z těchto objemů se nachází jiná místnost, avšak dohromady tvoří esteticky i prakticky funkční celek. Hlavnímu vstupu do budovy dominuje tradiční arkáda. Na odhalování a seškrabávání staré barvy z této krásné kamenné arkády se podílel i samotný investor a architekti.

Arkáda a klenutý vchod vedou do obývacího pokoje s hvězdnicovou klenbou. V přízemí domu se dále nachází dvě ložnice a kuchyně s jídelnou, jež dříve sloužila jako stáj. Dominantu kuchyně představuje stěna z neglazovaných oranžových dlaždic. První patro tvoří pouze hlavní ložnice s koupelnou.

Foto: Architekti provedli rekonstrukci citlivě s pokorou k památkové péči

Interiéry celého objektu zdobí zachované klenuté stropy, které místní řemeslník sjednotil se zdmi vápennou omítkou. Architekti dále zachovali tradiční kamenné podlahy a nábytek v zemitých tónech. Díky citlivě provedené rekonstrukci a odvaze investora se z chátrající vilky stalo romantické útočiště na italském venkově.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři