Náplavka při řece Radbuze v Plzni zrevitalizovaná podle studie Ateliéru k světu. Foto: archiv Ateliér k světu., Magdalena Velátová, Marek Pavlík
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Revitalizaci náplavky v Plzni nastartoval festival. Jak by měla vypadat si řekli jeho účastníci

V Plzni znovuobjevují vztah města a řeky. Na náplavce Radbuzy, kam se dřív nedalo ani vstoupit, je dnes možné trávit volný čas. Stalo se tak díky neziskovce a architektům z Plzně, kteří už přemýšlejí nad úpravami dalších náplavek ve městě.

Adéla Vaculíková , 7. 11. 2023

„Náplavka na Radbuze je náš vysněný projekt. Vznikl úplně jinak, než jak jsme zvyklí,“ říkají architektky a architekti z Atelieru k světu., díky kterým se revitalizovala náplavka v centru Plzně. Pokračovat se má dál, zatím byla dokončena první etapa.

Plzeň má řek celkem pět. Trávit volný čas, sedět u vody, v kavárně, nebo se procházet se teď dá na Radbuze. Potenciál řeky je velký, je totiž v kontaktu s historickým centrem. Až do roku 2014 k ní ale nikdo nechodil. „Lidé neměli proč a ani kudy k řece vstoupit. Při hledání konceptu jsme se snažili obrátit nevýhody místa ve svůj prospěch,“ říkají architekti.

Ateliér k světu. funguje pod hlavičkou k světu., což je nezisková organizace, která se věnuje tématu využívání veřejného prostoru a v Plzni mimo jiné pořádá kulturní akce. Jednou z nich je festival Náplavka k světu., který k Radbuze v roce 2014 poprvé přivedl lidi a ukázal jim možnosti, jak by se místo dalo využívat. Probíhal zde kulturní program, fungoval bar a daly se půjčovat loďky.

Na kávu se dnes dá k Radbuze zajít každý den. Kavárna shlížející dolů k řece z dvojité lávky pro pěší je už trvalou stavbou. Je celá prosklená, nabízí tak výhledy do všech stran. Už z dálky svítí bílou barvu. Bílé jsou taky schody, které od lávky vedou dolů k vodě. „Mezi dvěma lávkami bylo slepé rameno, po kterém neměli lidé důvod chodit, proto nás napadlo tam postavit kavárnu, která by tam lidi přilákala,“ popisuje Jakub Mareš z Ateliéru k světu.

Foto: Podél Radbuzy se dá posadit třeba na lavičkách v trávě

Zvelebování prostoru náplavky je v procesu od roku 2015, kdy se Ateliér k světu. snažil najít způsob jak místo trvale zpřístupnit a uchopit jeho podobu. Vycházeli přitom z výsledků participativních akcí festivalu pořádaného také pod hlavičkou k světu. Z vlastní iniciativy Ateliér k světu. vytvořil ideovou studii, kterou předal městu. Město studii schválilo a následně byla použita jako podklad pro realizaci. Dle studie měly na místě vzniknout zatravněné a zpevněné plochy, schody do vody, sezení v trávě nebo hrací prvky, přičemž některé prvky na místě zatím chybí.

Foto: Zrevitalizovaná náplavka se táhne od Wilsonova mostu po most s Tyršovou ulicí

Ačkoli některé detaily mohly dopadnout lépe, je revitalizace náplavky pro město dobrou zprávou. Při realizaci náplavky Ateliér k světu. sehrál roli autorského dozoru. „Projekt byl konstrukčně a technicky velmi specifický, museli jsme často zasahovat, držet vše ve správných kolejích, některé věci doslova vybojovat,“ dodává Jakub Mareš. S výsledkem jsou nakonec spokojení, upozorňují ale, že ještě není vše hotovo. Práce stále pokračují. Festival Náplavka k světu. se pořádá nadále, na místech, které na revitalizaci teprve čekají.

Revitalizace náplavky na Radbuze iniciovaná Ateliérem k světu. je letos nominovaná na Českou cenu za architekturu. Další veřejný prostor podle jejich návrhu v Plzni vznikne v následujících letech. Aktuálně totiž pracují na náplavce na Mži, která je schválená a chystá se její realizace.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři