Střecha objektu nese několik oddechových zón, v některých jsou umístěny systémy sedacích prvků Landscape Foto: Julius Filip
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Slovenská metropole se dynamicky proměňuje. V Bratislavě rychle rostou nové budovy od světových i lokálních architektů

Bratislava prochází velkými a dynamickými změnami. Odrážejí se hned v prvním pocitu, který návštěvník po příjezdu do města získá. Nové autobusové nádraží Mlynské Nivy a část města Nové Nivy, jasně změnily ráz této čtvrti nacházející se v blízkosti historického centra.

EARCH.CZ , 15. 9. 2023 / Advertorial

Každá část oblasti je samostatně žijící jednotkou, která pozvolně navazuje na okolní budovy. Jako celek fungují právě pod názvem Nové Nivy. Stojí za nimi developer HB Reavis. Za výběrem jednotlivých architektonických studií, kteří se na tomto území podílejí, stojí rozsáhlá rešerše ideálních kandidátů pro návrh daných objektů.

Na nové autobusové nádraží, Mlynské Nivy, čekali nejen Slováci, ale také všichni návštěvníci Bratislavy. V jeho případě jsou zajímavá tři studia, která dohromady spolupracovala na oživení jednoho z nejdůležitějších míst v celém městě.

Prvním z nich je studio Benoy z Londýna, které má široký záběr od urbanismu, přes architekturu až k interiérovému designu. Jsou známí svou činností v oblasti navrhování obchodních center – jedním z jejich nejznámějších projektů je například Westfield v Londýně – právě díky tomu se podíleli i na obchodním centru v Mlýnských Nivách. Jejich čitelný a autentický rukopis často oživují oblíbeným elementem přírody nebo oblých prvků, které jsou součástí i autobusového nádraží v Bratislavě. Kromě vytváření příjemných míst v městské struktuře je jejich přidaná hodnota zejména v propojování množství funkcí, které musí budova obsahovat a zprostředkovat – autobusové nádraží, parkování, nákupní centrum, zelená střecha, a dokonce i umění.

Foto: Návrh autobusového nádraží Mlynské Nivy od londýnského studia Benoy

Architektonický ateliér SIEBERT + TALAŠ vypracoval a projekčně koordinoval všechny stupně projektové dokumentace autobusového nádraží, od studie až po realizační projekt. Podařilo se jim navrhnout místo v souladu s nejnovějšími mezinárodními trendy s integrovanou příměstskou i dálkovou dopravou. Projekt je již dnes připraven na příští trasu tramvaje a propojení se železničním podzemním koridorem.

Interakce ve veřejném prostoru a hladkou pěší dostupnost zajistilo další londýnské studio, tentokrát Space Syntax. Při návrhu řešili to, co bude na ulicích viditelné, podle čeho se lidé v prostoru rozhodují a jaká bude jejich další cesta, když se vydají jedním z konkrétních směrů. Na základě dat z pozorování pohybu chodců přišli s optimálním řešením, jak by mělo okolí stanice vypadat a fungovat. Tímto způsobem pracovali i na obnovení londýnského Trafalgar Square, které je dnes díky jejich práci jedním z nejrušnějších a zároveň fungujících míst v Londýně.

Foto: Piknikové stoly a sezení Rauster se nacházejí v blízkosti grilů, které si mohou zarezervovat lidé ze široké veřejnosti

U stanice vede několik cyklostezek pro pohodlnou jízdu na kole. Na střeše stanice se nachází zelená oáza s dětským hřištěm, běžeckou dráhou či odpočinkovou zónou doplněnou o produkty české značky mmcité, které jsou rozprostřeny v celém okolí Mlýnských Niv. Najdeme zde například pohodlná lehátka pro veřejný prostor Rivage, zvlněnou lavičku Landscape jako krajinný prvek či piknikové stoly a sezení Rautster.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 15. 9. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři