Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Studentská instalace v Curychu slouží jako veřejné fórum

Nový projekt studia ALICE (Atelier de la Conception de l'Espace) je experimentálním počinem, který vznikl za necelých deset dní. Veřejná venkovní instalace široká 240 m2 s názvem House 2- Counter city se nachází blízko areálu Toni v Curychu.

ALICE (Atelier de la Conception de l’Espace) , 24. 8. 2017

Na celém projektu se podílelo dvě stě studentů prvního ročníku architektury z Lausanne. V tomto městě také instalace vznikla a musela být po částech dovezena přes celé Švýcarsko právě do Curychu.

Spíše než jako homogenní projekt vnímají studenti veřejnou instalaci jako výsledek různorodého přemýšlení a přístupů. Každá část instalace by však měla komunikovat s další. Jako celek by pak měla instalace přivádět člověka k zamyšlení nad současnou společností, nad vývojem měst a života v něm.

Předchozí projekt, House 1, byl umístěn v Lausanne a fungoval jako studentská práce, avšak právě opět pro studenty.

Smysl současné instalace je naopak obrátit svou pozornost k veřejnosti, k veřejné diskusi. V létě byl projekt díky spolupráci s curyšskou univerzitou místem konání několika akcí, součástí byly i komentované prohlídky místa. Podle šéfa ateliéru ALICE se projekt House 2 "rozšiřuje mezi veřejnost, funguje jako platforma pro veřejné fórum, a tak napomáhá k diskusi mezi lidmi v daném městě."

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři