Architektura / rodinné domy

Svažitý pozemek využili architekti pro vytvoření interiérové tribuny s výhledem na fotbalové hřiště

Rodinný dům poblíž Ostravy od studia Tvary Foto: Zdroj: TechniStone®

Rodinný dům zabalený do pláště z černého plechu nabízí ve svém interiéru prostorný loft, který slouží jako tribuna pro sledování fotbalových utkání na místním hřišti.

Kristýna Korčáková , 2. 5. 2022 / Advertorial

V obci Hať nedaleko Ostravy navrhla trojice architektů Ondřej Slowik, Jiří Slowik a Lucie Šponarová rodinný dům na mírně svažitém pozemku. Specifikum parcely představuje rušná komunikace lemující její západní stranu, přičemž hlavní vstup je umístěn z protějšího východního směru. „Orientaci a skladbu celého domu jsme přizpůsobili přání majitele sledovat fotbalové zápasy přímo od sebe z domu,“ vysvětlují architekti.

Svažitý terén jako funkční i estetický motiv

Stavba je tvořena dvěma hlavními celky, oba mají šikmou střechu orientovanou na stejnou stranu. Při pohledu ze severu je rozpoznatelný průchod skrze levou část, která v sobě zahrnuje garáž. Pokračuje až na zahradu a jelikož vede ze severu na jih podél východní strany domu, ústí do něj i hlavní vchod ukrytý uvnitř. Celá stavba funguje jako bariéra při jižní části pozemku se zahradou a terasou, nebylo tedy nutné stavět plot.

Dům je lehce zapuštěný do terénu pozemku. V oblasti terasy vzniká díky náklonu od jihu k severu malé „údolí“ poskytující rodině intimní prostor skrytý před pohledy z okolí. Svah architekti nevyužili jen prakticky, ale i esteticky – terasa ve tvaru lichoběžníku má stejný sklon jako terén.

Rovněž spádovaná střecha koresponduje s náklonem pozemku, což se projevuje i v interiéru, kde vzniká na západní straně domu místo pro loft. Prostor je využíván jako pracovna a tribuna, ze které člověk dohlédne až na západně položené fotbalové hřiště.

Foto: Sklon střechy opisuje sklon pozemku a vytváří uvnitř prostor pro loft

Kontrast bílých a dřevěných povrchů

Interiér je rozvržen jednoduše a přehledně. Vstupní dveře vedou do chodby, ze které lze vejít do jednotlivých místností po obou stranách. Garáž je součástí stavby, a proto ji propojují dveře s vnitřní chodbou, což velmi usnadňuje každodenní život. Chodba ústí v hlavním prostoru, který v sobě spojuje obývací pokoj a jídelní kout s centrální kuchyní hned u schodů do pracovny.

Celému vnitřku vévodí kombinace bílé a dřeva. Dřevěné podlahy a dveře spolu s vestavěným nábytkem a dřevěnou kuchyní obklopují neutrální bíle omítnuté zdi. Bílá se opakuje i v případě kuchyňské pracovní desky z tvrzeného kamene TechniStone®. Díky snadné údržbě a odolnosti vůči poškrábání je vhodný pro kontakt s potravinami a jako takový vyhovoval požadavkům majitelů i architektů.

Foto: Jednolitá bílá pracovní deska z tvrzeného kamene elegantně koresponduje s bílou výmalbou

 „Chtěli jsme subtilní pracovní desku vysoké kvality a bílé barvy. V daném rozměru pracovních ploch kuchyně jsme mohli použít desky TechniStone® v dekoru Noble Supreme White "v jednom kuse" bez nutnosti spojování více desek,“ uvádějí majitelé.

Subtilnost a čistě bílá barva jsou dalšími přednostmi tvrzeného kamene, díky kterým se perfektně hodí do moderních interiérů. V případě tohoto rodinného domu zároveň pěkně ladí také s bílými plochami v exteriéru, což přispívá k vizuálnímu sjednocení vnitřního i venkovního prostoru.

  • Autoři: Ondřej Slowik, Jiří Slowik, Lucie Šponarová
  • Ateliér: Tvary
  • Spolupráce: Michal Boček
  • Země: Česká republika
  • Město: Hať
  • Realizace: 2020

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři