Architektura / administrativní stavby

V bývalém přístavišti města Malmö září zlatá střecha komerční budovy

Nová komerční budova AURA ve švédském Malmö propojuje současnou moderní architekturu s historickými rysy průmyslového města. Nachází se nedaleko slavné loděnice Kockums a z dálky vyniká především zlatě zářící hliníkovou střechou. Ta byla montována na zemi a následně pomocí jeřábů vyzdvižena na konstrukci budovy.

PREFA Aluminiumprodukte , 29. 3. 2021

Malmö je aktuálně město, které se otevřelo designerským a stavitelským experimentům. Patří mezi ně i stavba s názvem AURA. Oblast, kde se nachází, byla ještě donedávna poseta pouze velkými sklady, doky a jeřáby loděnice. Dnes je součástí velké městské zástavby Citadellstaden a nachází se v ní kanceláře, menší obchody i obecní školka. Z typologického a formálního hlediska vychází ze vzoru historických budov v centru Malmö.

Z tohoto důvodu ji architekt Noel Wibrand ze studia Dorte Mandrup A/S, který měl projekt AURA na starosti, vystihuje jako klasický dům s naprosto předvídatelnou strukturou. Přesto architekti nedodrželi tradiční formu a hřeben střechy na třech místech záměrně snížili. Půdorys budovy tak jednoznačně respektuje místní zvyklosti, avšak celková silueta díky netradiční střešní konstrukci působí nadmíru dynamicky a prostorně.

Komerční budova AURA, Dorte Mandrup A/S © Croce & WIR

Zdánlivě složité

Nosnou ocelovou konstrukci střechy pokrývá na 2000 m2 hliníkového plechu PREFALZ se zakázkovou barvou. Nově vyvinutá barva dostala název Jaisalmer-2525 gold podle indického pouštního města Jaisalmer, jehož pověst zlatého města jasně odkazuje na třpytivou barvu plechové střešní krytiny. Barva také musela ladit s betonovou fasádou původní kancelářské budovy, které se dříve říkalo kontora, a která díky použití štěrku z estonských pískových dolů dýchá teple žlutým odstínem.

V kanceláři Dorte Mandrup A/S v Kodani se nacházejí stovky vzorků materiálů z různých realizací, které se zde zrodily. Najdete zde proto i několik originálních vzorků hliníkového plechu na střechu projektu AURA. Ty dokumentují, jak gradoval výběr konečné podoby plechové střešní krytiny PREFA, která má z velké části reprezentativní funkci. Ačkoli v Dorte Mandrup A/S pečlivě experimentují s digitálními nástroji, virtuální realitou, laserovým řezáním a 3D tiskem, Noel Wibrand připouští, že není nad klasický způsob s reálnými zmenšenými modely a vzorky.

Komerční budova AURA, Dorte Mandrup A/S © Croce & WIR

Montáž střechy probíhala netradičně na zemi, a ne na budově. Smontována byla ze čtyř segmentů, jež byly po kompletaci během tří dnů vyzdvihnuty a upevněny na těleso budovy. Jednalo se o velmi obtížný proces, při němž musela již hotová střecha vydržet extrémní tlaky a pnutí, které na konstrukci, a i samotnou hliníkovou krytinu během zvedání působily.

Všechny subjekty, které se na tomto procesu podílely zpětně s nadsázkou říkají, že se jedná o vcelku běžný postup. Jedinými umírněnějšími jsou klempíři z Johanssons Byggplåt AB, kteří střešní krytinu montovali a kteří přiznávají, že zvedat střechu takových dimenzí bylo opravdu něco unikátního a nevšedního. Vždyť jenom na výšku pojme dvě patra budovy!

Komerční budova AURA, Dorte Mandrup A/S © Croce & WIR

Komerční budova AURA, Dorte Mandrup A/SFoto: Croce & WIR

Klíčová slova:

Prefa

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři