Novinky a názory / zprávy

Eva Jiřičná zvítězila ve velké mezinárodní architektonické soutěži na Centrum Nového Žižkova

Návrh nejznámější české architektky Evy Jiřičné zvítězil ve velké mezinárodní architektonické soutěži na nové řešení lokality po nefunkční telekomunikační budově bývalého Telecomu na Žižkově. Odborná porota vybírala z návrhů od 98 architektonických ateliérů ze 30 zemí celého světa. Kromě Evy Jiřičné se architektonické soutěže účastnila taková slavná jména světové architektury jako například Sou Fujimoto z Japonska, Ian Ritchie z Velké Británie nebo Richard Meier z USA.

Central Group , 23. 5. 2019

Vítězný návrh představí osobně Eva Jiřičná na veřejné prezentaci 19. června v Galerii Café Louvre. Na této prezentaci budou zveřejněny všechny podrobnosti tohoto projektu a současně s tím budou představeny i ostatní návrhy této velké architektonické soutěže. Z 98 předložených návrhů jich do druhého kola postoupilo 12. Z nich pak odborná porota vybrala do nejužšího kola šest nejlepších.

Zvítězil projekt Evy Jiřičné, která se při přípravě návrhu spojila s prestižní architektonicko-inženýrskou společností ARUP z Londýna. Ta navrhovala a kalkulovala řadu z těch nejunikátnějších a nejsložitějších technických řešení staveb po celém světě, včetně dostavby Gaudího chrámu Sagrada Família v Barceloně, opery v Sydney nebo mnoha světových mrakodrapů. Pracovní spojení Evy Jiřičné a ARUP přináší unikátní výsledek – rozvlněné věže s originální rozehranou architekturou a zároveň s ojedinělým technickým řešením, které do Prahy přináší světové inženýrství.

Druhou příčku v architektonické soutěži obsadilo velmi zajímavé řešení tří nižších bloků a tří postupně gradujících věží s industriálním designem od britského architekta Iana Ritchieho a trojici oceněných završil návrh superbloku se dvěma věžemi domácího architekta Radka Kolaříka. Zvláštní ocenění poroty za originalitu návrhu si odnesl unikátní, nicméně staticky a technicky mimořádně náročný projekt japonského architekta Sou Fujimota.

Šéfem odborné poroty byl známý architekt a vysokoškolský pedagog Zdeněk Fránek, v porotě dále zasedl nejoceňovanější český architekt Josef Pleskot, architekt a hlavní autor pražského Metropolitního plánu Roman Koucký a známý architekt a umělec David Vávra. Sestavu pěti porotců pak doplnil zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský s 25letou zkušeností v developmentu. Jeho společnost Central Group, která je největším českým rezidenčním stavitelem, je vlastníkem zhruba čtyř hektarů pozemků se stávajícími stavbami v této lokalitě a investorem připravovaného projektu.

Foto: eArch

U vítězného návrhu odborná porota ocenila kromě architektury a velmi promyšleného technického řešení také vytvoření velkého veřejného prostoru se zelení. Rozsah veřejného prostoru v návrhu Evy Jiřičné je největší ze všech posuzovaných finálových návrhů. Celkem se zde veřejnosti otevírá téměř 70 procent z celkové velikosti tohoto soukromého pozemku, tedy plocha asi 27 tisíc m2. To odpovídá rozloze tří Staroměstských náměstí.

Eva Jiřičná navrhuje kromě bytů také rozsáhlé komerční prostory v dolních patrech staveb pro restaurace, kavárny, obchody a služby. Součástí projektu je také mateřská školka s velkou zahradou a dětským hřištěm. Počítá se s využitím nejmodernějších technologií šetrných k životnímu prostředí, jakými je například vytápění pomocí tepelných čerpadel. Plánují se zde také zelené střechy nebo recyklace dešťové vody pro zalévání.

"Pro tuto lokalitu jsme jako investor původně počítali s méně finančně a technicky náročným projektem. Ale vysoká architektonická kvalita a unikátnost vítězného návrhu architektky Jiřičné celou porotu i mě osobně přesvědčily. Rádi budeme tento projekt financovat. Praze by to mohlo přinést skutečně unikátní architekturu s typickým designem Evy Jiřičné. A věřím, že by to mohlo být skvělé vyvrcholení její celoživotní tvorby",řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Bílé prosklené kruhové věže s rozvlněnými balkony s ohýbaným sklem jsou opravdu originálním řešením. "Teď bude důležité, aby tento unikátní projekt získal podporu politiků a úřadů a získal si srdce Pražanů", dodal Kunovský.

Foto: eArch

Tehdejší Ústřední telekomunikační budova (ÚTB) přezdívaná lidmi jako „Mordor“ nebo „Štrougalova věž“ byla postavena na tomto pozemku v sedmdesátých letech minulého století. Slavnostně byla otevřena v lednu 1980 za účasti špiček tehdejšího komunistického režimu. Nyní je budova již technologicky zastaralá, nefunkční a nevyužitelná k jiným účelům. Z důvodu extrémně vysokého množství škodlivého azbestu bude muset být zbourána a ekologicky zlikvidována.

Název nového projektu je Centrum Nového Žižkova. Vytvoření skutečného lokálního centra této dynamicky se rozvíjející části Prahy bylo i zadáním architektonické soutěže. Stávající Ústřední telekomunikační budova má v nejvyšším bodě i s anténou 96 metrů a v době svého dokončení byla nejvyšší stavbou komunistického Československa. To, že v tomto místě by i nyní mohly nově vzniknout moderní vyšší stavby, vyplynulo i z návrhů předložených předními světovými architekty v rámci mezinárodní soutěže.

Foto: eArch

  • autor: Central Group *
  • publikováno: * 23. 5. 2019
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři