Novinky a názory / zprávy

Jak nastavit nájemné v době rostoucí inflace?

Portál Ideální nájemce radí, jak nastavit nájemné v době inflace Foto: Unsplash.com

S rostoucí inflací roste nejen částka, kterou za pronájem můžete požadovat, ale i výdaje spojené s vedením a údržbou nemovitosti. Jak nastavit nájemné, abyste jako majitel nebyl tratný a zároveň aby kvůli požadované částce potenciální zájemci zděšením neprchli na opuštěný ostrov?

Ideální nájemce , 17. 5. 2023 / Advertorial

Jak inflace ovlivňuje nájemné?

Je logické, že s rostoucí inflací poroste i výše nájemného, a to z důvodu, že tato částka mimo jiné zahrnuje: náklady na údržbu, pojistné, majetkovou daň či sazbu hypotéky. Zvýšit nájemné si ale můžete dovolit i z jiného důvodu – ve zkratce:

1. Když roste inflace, rostou i ceny výstavby. To znamená, že se méně staví, a tím pádem je nabídka pronájmů limitovaná.

2. Zvýšené náklady na bydlení kvůli rostoucí inflaci omezují počet lidí, kteří mají prostředky na pořízení vlastního bydlení, ostatní se raději uchýlí k pronájmu. 

Sečteno a podtrženo: díky inflaci roste poptávka po pronájmech a nabídka se zmenšuje, což dává prostor právě k navýšení nájemného.

Inflační doložka

Inflační doložka je ustanovení v nájemní smlouvě, které umožňuje navýšit nájemné v souvislosti s rostoucí inflací, zároveň ale chrání nájemníka při extrémním a rychlém zdražování a vás jakožto pronajímatele opravňuje ke zdražování nájmu, čímž ochráníte svou investici legální cestou.

Toto ujednání umožňuje zvednout cenu nájemného jedenkrát do roka. Musí v něm být uvedeno, k jakému datu se tak bude dít a kterou konkrétní inflací se zvyšování řídí (například některým z indexů spotřebitelských cen vyhlášených Českým statistickým úřadem) – bez těchto údajů by doložka nebyla platná.

TIP: Odborníci doporučují v nájemní smlouvě zmínit, zda ke zvýšení bude docházet automaticky, nebo až po výzvě. 

Zvýšení nájmu bez inflační doložky

Navýšit cenu nájmu lze i bez inflační doložky, ale i tento způsob má svá pravidla – ta určuje ustanovení § 2249 občanského zákoníku, které pronajímatele opravňuje ke zdražení o maximálně 20 % za tři roky. Návrh na zvýšení nájemného ale musí být podán v zákonné formě a obsahovat všechny povinné náležitosti. Návrh můžete podat pouze v případě, že nájem nebyl za posledních 12 měsíců zvýšen.

Pokud si stále nejste jisti, kolik byste za svou nemovitost měli požadovat, není nic jednoduššího než kontaktovat odborníky. Stačí zadat údaje do kalkulačky nájemného pro rok 2023 a následně se vám ozvou znalci, kteří vám pomohou nemovitost zdarma nacenit.

Ideální nájemce
  • autor: Ideální nájemce *
  • publikováno: * 17. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

nájemné nájem inflace
Generální partner
Hlavní partneři