Novinky a názory / zprávy

Kladno hledá novou podobu centra města

Město Kladno vyhlásilo urbanisticko-architektonickou soutěž na Revitalizaci ulice T. G. Masaryka a souvisejících prostor v Kladně. Chce tak získat návrhy koncepční proměny pěší zóny v reprezentativní a příjemný veřejný prostor.

EARCH.CZ , 11. 2. 2016

„Hledáme návrh, který oživí a zatraktivní samé srdce města, které revitalizací získá opět svoji identitu, svůj sociální a kulturní význam. Řešená lokalita v centru města si zaslouží být veřejným prostranstvím reprezentující Kladno jako kvalitní a sebevědomé město,“ uvedl primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Pečlivě připravené zadání soutěže je výsledkem více jak půl roku trvajících příprav. Ty zahrnovaly i plánovací setkání s občany a obchodníky, či on-line anketu o budoucí podobě „pěší zóny“. Podklady pro soutěž jsou mj. i nově zpracovaný cyklogenerel či analýza parkování v centru města.

Základním cílem návrhů bude zatraktivnit prostředí pro obyvatele, podnikatele a návštěvníky všech věkových kategorií a umožnit, aby ulice T. G. Masaryka a její okolí byly místem pro ty nejlepší restaurace, kavárny a nejzajímavější specializované obchody ve městě, místem, kde se lidé budou rádi setkávat a trávit zde volný čas.

„Za důležité považujeme plynulé a bezbariérové propojení pěší zóny s náměstím Svobody a autobusovým nádražím. Měl by se zlepšit komfort pro chodce, ale i cyklisty,“ přiblížil představy města uvolněný radní pro rozvoj města Ing. arch. Ondřej Rys (Volba pro Kladno) a připomněl, že „soutěžící by také měli připravit základní návrh informačního systému, který by nahradil množství rozličných typů reklam, jimiž je prostor pěší zóny v současnosti přehlcen. Velmi důležitým aspektem návrhu by mělo být zlepšení mikroklimatu doplněním chybějící vegetace, vodních prvků či pítek.“

V hodnotící porotě kromě tří zástupců města zasedne i šestice nezávislých odborníků s bohatými zkušenostmi. Z nich můžeme představit například Ing. arch. Pavlu Melkovou, ředitelku sekce detailu města na pražském Institutu plánování a rozvoje, či Ing. Petra Návrata, MSc., který se věnuje lokálnímu ekonomickému rozvoji a regeneraci měst. Porota mezi nejlepší oceněné návrhy rozdělí odměny v celkové výši 500 000 Kč. Všechny návrhy budou následně veřejně prezentovány.

Termín pro odevzdání soutěžních návrhů je stanoven na 31. 03. 2016.

Realizaci úprav pěší zóny dle vítězného návrhu chce město Kladno zahájit v roce 2017. Na řešený prostor navazují další připravované projekty města – revitalizace podloubí podél třídy ČSA a přestavba autobusového nádraží na moderní terminál, jehož podoba vzejde z další architektonické soutěže.

Podrobné informace i kompletní soutěžní podklady naleznete na webových stránkách města.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 11. 2. 2016
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři