Novinky a názory / zprávy

Performativní průzkum veřejného prostoru. Nová výstava v Galerii Jaroslava Fragnera ukazuje umělecké využití opomíjených míst

Nová výstava Public Space Lab v Galerii Jaroslava Fragnera ukazuje, jak si můžeme poradit s nevyužitými prostory a budovami. Foto: Hana Grohová

Jak si můžeme poradit s nevyužitými prostory a budovami? Na to odpovídá nová výstavní intervence v Galerii Jaroslava Fragnera od kolektivu Public Space Lab. Zabývá se problematikou dočasného využití míst, což se propisuje i do koncepce samotného projektu: výstava i doprovodný program budou ve vnitřních i venkovních prostorech galerie. Současně zapojuje tvůce a aktéry v rámci tzv. Laboratoří – setkání, kde se účastnictvo seznámí s prací s veřejným prostorem.

ČVUT v Praze , 4. 4. 2024

Výstava Public Space Lab neboli Laboratoř veřejného prostoru se snaží poukázat na to, že dočasná funkce dokáže dát místům nové kulturní, sociální a ekonomické přínosy. Součástí projektu bude osm odborných performativních setkání (tzv. Laboratoří), která představí průnik mezioborových přístupů v kombinaci s unikátním simultánním zpracováním dat za použití AI – vizualizace slov a termínů použitých přímo během setkání. V galerii najdeme objekty nejen ve výstavním sále, kde návštěvnictvo uvidí záběry z průzkumu veřejného prostoru, zpracování dat z umělé inteligence nebo knihy o způsobech dočasného využití míst. Výstava pokračuje i na nádvoří, kde si bude moct návštěvnictvo zahrát ping-pong na speciálně upravených stolech.

„Na další výstavu jsme se spojili s výtvarníkem a urbanistou Janem Trejbalem a tvůrčím kolektivem Public Space Lab. Je to interdisciplinární tým, který zahrnuje odborníky*ice z oborů urbanismu, (krajinářské) architektury, pedagogiky i umění. Společně se zabýváme tím, jak aplikovat různé umělecké strategie na práci s nevyužívanými či opomojínými lokalitami,“ říká Karolína Plášková z Galerie Jaroslava Fragnera.

Do Laboratoří, které se konají vybrané čtvrtky odpoledne, se mohou zapojit architekti*ky, umělci*kyně, obecní úředníci*e, starosti*ky nebo majitelé*ky nevyužitých nemovitostí. Na setkáních získají teoretický základ dočasného využití neboli temporary use a následně se budou moct aktivně zapojit do řešení lokálních výzev – ať už v rámci obce, pozemku nebo spolku. Získají tak možnost představit si jiné způsoby využití veřejného nebo soukromého majetku, který dosud zbytečně ležel ladem.

„Při vytváření konceptu jsme se nechali volně inspirovat textem Give Me a Laboratory and I Will Raise the World (Dejte mi laboratoř a já vzkřísím svět) z roku 1983 od francouzského sociologa a filozofa Bruna Latoura. Ten zdůrazňuje důležitost laboratoře jako místa, které konstruuje naši realitu a následně má moc změnit skutečný svět,” vysvětluje urbanista a výtvarník Jan Trejbal.

Výstava Public Space Lab

Galerie Jaroslava Fragnera, Betlémské náměstí 5a, Praha 1

výstava: 4. dubna 2024–9. června 2024

otevírací doba: středa–neděle, 14:00–19:00

vstupné dobrovolné

Osm Laboratoří se uskuteční ve vybrané čtvrtky v Galerii Jaroslava Fragnera, nutná bezplatná registrace na publicspacelab.cz. Další doprovodné programy jsou volně přístupné.

Doprovodný program

ČT 4. 4. 13:00 Obecní Laboratoř veřejného prostoru #1

ČT 4. 4. 18:00 vernisáž

ČT 18. 4. 13:00 Architektonická Laboratoř veřejného prostoru #2 

ČT 18. 4. 18:00 diskuse Dočasnost umělecké intervence s možností transformace míst

ČT 25. 4. 13:00 Nezisková Laboratoř veřejného prostoru #3

ČT 25. 4. 18:00 přednáška M-US-T – Master in Temporary Uses, Politecnico di Milano (anglicky)

ČT 2. 5. 13:00 Architektonická Laboratoř veřejného prostoru #4

ČT 2. 5. 18:00 diskuse Pražské příklady temporary use

SO 4. 5. 17:00 workshop Viktor Fuček: Performativní průzkum prostoru – prozkoumej architekturu Galerie Jaroslava Fragnera vlastním tělem, smysly, pohybem

ČT 16. 5. 13:00 Obecní Laboratoř veřejného prostoru #5

ČT 23. 5. 13:00 Laboratoř veřejného prostoru pro majitele a správce pozemků #6

ČT 23. 5. 18:00 přednáška Tereza Raabová: Měřitelné a nekvantifikovatelné dopady temporary use/urbanism projektů

ČT 30. 5. 13:00 Obecní a Architektonická Laboratoř veřejného prostoru #7 

ČT 6. 6. 13:00 Nezisková a Obecní Laboratoř veřejného prostoru #8 

ČT 6. 6. 18:00 křest magazínu ERA21 #141 03/2024 

  • autor: ČVUT v Praze *
  • publikováno: * 4. 4. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři