Horská chata Terrihütte leží ve výšce 2170 metrů nad mořem Foto: davidschweizer.ch
Novinky a názory / názory a komentáře

Pohlednice z prázdnin českých architektů a spol. Kam jezdí na dovolenou?

Šest českých architektů a milovníků architektury nám poradilo, kde se na cestách potkali s krásou z betonu, dřeva či kamene. Většinou v typických architektonických destinacích - ve Španělsku, ve Švýcarsku, v Dánsku, ale třeba i v tisícovém městečku ve státě Mississippi. Snad vás jejich zážitky inspirují – prázdniny ještě nekončí.

EARCH.CZ , 8. 8. 2022

Eva a Michal Gabašovi, Apropos Architects

Silnice se klikatí po úbočí a my stoupáme do výšky 1500 metrů nad mořem. Teplota vzduchu je ale stále vysoká a už se těšíme na výlet podél ledového potoka na náhorní planinu Greina. Naším cílem je Terri Hütte, kterou v roce 2007 zrekonstruoval místní rodák Gion A. Caminada.

Nejprve navštívíme vesničku Vrin, výstavní místo Caminadovy architektury. Jeho občanské a zemědělské stavby splynuly se svým okolím a jsou rozpoznatelné svými typickými detaily oken, konstrukcí, stíněním a dalších dřevěných prvků. Všechny tyto aspekty jako architekti řádně osaháme, nafotíme a prodiskutujeme. Pak vyrážíme vzhůru k Terri Hütte.

Horská chata postavená netradičně z kamene nacházejícího se v okolí byla rozšířena a upravena, aby odpovídala současným požadavkům hostů. Tlusté kamenné stěny a vnitřní dřevěná konstrukce spolu vizuálně i funkčně ladí a nabízí požadovaný komfort. Terri Hütte se stala jednou z deseti nejoblíbenějších chat  švýcarského horolezeckého klubu SAC.

Pro nás byla jedním z důvodu návštěvy architektura, pro jiného to mohla být příjemná atmosféra chaty nebo okolní krajina. Ať tak či tak, ono propojení estetična a funkčnosti architektury chaty s okolním horským prostředím ve Švýcarsku opravdu umí a to i díky architektům, jako je Caminada, kteří pečují o svá rodná místa a jejich okolí.

Foto: Eva a Michal Gabašovi (Apropos Architects) cestou na Terrihütte

Magdalena Rochová, Jaroušek Rochová Architekti

V Andaluzii blízko města Tarifa jsme na naší rodinné dovolené jižním Španělskem objevili unikátní schované místo, kde se spojují hned čtyři naše oblíbené prvky - moře, příroda, historie a moderní architektura. Jedná se o místo zasazené do velkolepé scenérie přírodního parku s nádhernou pláží Playa de Bolonia, archeologickým komplexem starověkého římského města Baelo Claudia a nové stavby muzea od architekta Guillerma Vázqueze Consuegry. Vše se snoubí v překrásné harmonii.

Muzeum navazuje na rozsáhlý archeologický komplex římského města situovaného hned u tyrkysového moře. Vykopávky římského města datovaného do 2. století před naším letopočtem odhalují nejobsáhlejších pozůstatky římského města na celém Pyrenejském poloostrově s památkami, jako je bazilika, divadlo, trh a chrám. Muzeum k tomu přidává výstavy a expozici. Nabízí také krásné výhledy na moře, archeologický komplex a do andaluské krajiny. Po architektonickém zážitku může přijít bonus v podobě nádherné pláže a moře.

Foto: Návštěvnické centrum archeologického komplexu starověkého města Baelo Claudia na jihu Španělska

Jiří Kotal, U/U Studio

Můj tip je Karen Blixens Plads od Cobe Architects. Univerzitní předprostor, který je pro lidi, i přesto, že pojme víc než tisíc zaparkovaných kol. Malý Hobitín, který však působí důstojně. Esteticky lákavá forma, hladký povrch, spousta možností. Navštíveno v neděli, kvůli možnosti si zaskejtovat. Přes všední dny plné lidí, kol, života... super.

Foto: Náměstí Karen Blixens Plads v Kodani

Bára Špičáková, kurátorka galerie VI PER

Při cestování severním Španělskem jsme chvíli pobyli i v Logroñu a byli jsme nadšení. Půvabné živé centrum, uličky plné “pinchos” barů, fantastické víno, řeka Ebro, krásné a udržované veřejné prostory. 

Na kraji centra stojí příjemně reprezentativní radnice od Rafaela Monea, urbanisticky perfektně zasazená. Vytváří tři odlišná náměstí různých velikostí, atmosfér a využití, fasáda z pískovce téměř nestárne. Příště sem musíme v září, kdy se v Logroñu koná mezinárodní architektonický festival Concéntrico, intervence přímo do prostor města vypadají skvěle! 

Foto: Radnice v Logroño, La Rioja, Rafael Moneo, 1976-1981

Pavel Nasadil, FAM Architekti

Při své letošní jarní poutí Amerikou jsem mimo jiné navštívil dvě důležité stavby amerického středozápadu. Ikonické Kimbell Art Museum od Louise Kahna a málo známou stavbu Franka Lloyda Wrighta, divadlo Kalita Humphreys Theatre v Dallasu. Nic mě však nepřipravilo na silný zážitek z obyčejného dřevěného baptistického kostela ve vesničce Sunflower v Mississppi. Nedělní mše, zcela černošské osazenstvo v bílých šatech, velké a opravdové emoce, gospelová hudba a naprosto famózně zpívající pastor vyústily v extatickou atmosféru rockového koncertu. Vše jako doprovod k autentickému křestu dvanáctiletého kluka Tamorrise, který v malém bazénku za oltářem dostával za zpěvu pastora své svaté přijímání. A já byl u toho a mohl tuto extázi svobodně fotografovat.

Foto: Nedělní mše ve vesničce Sunflower v Mississppi

Karolína Vránková, novinářka, moderátorka podcastu Bourání

Prázdninová cesta naší rodiny vedla do Dánska, ovšem vyhnuli jsme se Kodani a zastavili v stotpadesátitisícovém městě Aalborgu. Vyrůstal tu architekt Jørn Utzon, nositel Pritzkerovy ceny a autor opery v Sydney, což je zřejmě nejslavnější dánský architektonický export. Na sklonku života navrhl pro Aalborg Utzon Center, které dokončil jeho syn Kim Utzon právě v roce 2008, kdy jeho otec zemřel. Připomínají ho tu mohutné skulptulární světlíky tyčící se nad mořem a uvnitř  stálá expozice o jeho díle. Pořádají tu také dočasné výstavy, týkající se architektury. Letos v létě je to výstava Holiday Home o málo známé dánské vášni – a tou je chatařství. V jednom exponátu se dá dokonce přespat.

Foto: Karolína Vránková před Utzon Centre v Aalborgu

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři