Novinky a názory / zprávy

Praha chystá výstavbu městských bytů ve Vršovicích, připravuje i rekonstrukci stadionu Bohemians

Ve Vršovicích je plánovaná výstavba bytů a rekonstrukce stadionu Bohemians Foto: Zdroj: Pražská developerská společnost

Nájemní městský dům, rekonstrukce fotbalového stadionu Ďolíček a výstavba sportovní haly Přípotoční. Proměna důležitého území ve Vršovicích včetně záchrany legendárního fotbalového stánku Bohemians konečně získává konkrétní obrysy. Rada města dnes schválila rámec projektového záměru, což bylo předpokladem pro přípravu samotných investic. Na jednotlivé akce připraví Pražská developerská společnost (PDS), která má proměnu lokality na starosti, architektonické soutěže.

Pražská developerská společnost , 8. 3. 2022

První soutěž, a to na městský dům, bude vypsána už v průběhu jara. „Výstavba bydlení a obnova sportovišť jsou bezesporu úkolem města. V roce 2027 uplyne sto let od slavného turné AFK Vršovice v Austrálii, odkud si přivezli klokany. Dnes jsme udělali důležitý krok k tomu, aby stadion Bohemky a jeho okolí v budoucnu vypadal úplně jinak než dnes. A když budu optimistou, naproti modernímu stadionu by už mohla stát nová sportovní hala, kterou budou moci využívat žáci sportovního gymnázia i Pražané,“ uvedl Petr Hlaváček, náměstek pražského primátora pro územní rozvoj.  A dodal: „Součástí revitalizace celého území bude i okolí Botiče a jeho břehů tak, aby výsledkem byla příjemná rekreační zóna.“

Městské byty s výhledem na stadion

V místech dnešního parkoviště v sousedství stadionu plánuje město ve spolupráci s Prahou 10 výstavbu domu s nájemním bydlením. Městské byty by měly sloužit pro profese důležité pro chod města, jako jsou například záchranáři, policisté, nebo třeba učitelé. Právě na tento dům bude vypsána v průběhu jara architektonická soutěž, jejíž výsledky by měly být zveřejněny v průběhu letošního roku. „Na městském pozemku o rozloze zhruba 1,2 hektaru plánujeme výstavbu bytového domu s až 140 nájemními bytovými jednotkami. V přízemí budou prostory pro občanskou vybavenost. Předpokládáme, že výsledky architektonické soutěže budou k dispozici na podzim. První nájemníci by se podle našich odhadů mohli nastěhovat v roce 2026,“ říká Petr Urbánek, ředitel Pražské developerské společnosti.

„Rozšiřování obecního bytového fondu je jedním z klíčových cílů Strategie rozvoje dostupného bydlení hl. m. Prahy, protože podstatná část Pražanů si nemůže dovolit bydlení za tržní ceny,“ dodal radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský.

Důstojný stánek pro Klokany

Hlavní město Praha v roce 2016 odkoupilo pozemky areálu stadionu Bohemians-Ďolíček a ve stejném roce s městskou částí Praha 10 podepsalo Memorandum o vzájemné spolupráci na rozvoji této lokality. V návaznosti na toto Memorandum Rada hl. m. Prahy dnes odsouhlasila rámec dalšího postupu, který proběhne formou koordinovaných architektonických soutěží:

V první fázi revitalizace stadionu vyroste polyfunkční administrativní dům s integrovanou tribunou a pronajímatelnými obchodními a kancelářskými plochami. Souběžně město zadá ekonomickou analýzu provozu a využitelnosti stadionu Bohemians, na základě které dojde k samotné revitalizaci stadionu Bohemians–Ďolíček.

„K rozvoji dané lokality je potřeba majetkové zcelení všech pozemků. Proto budeme jednat i s TJ Sokol o možném získání jejich pozemků,“ dodal Jan Chabr, radní pro oblast správy majetku a majetkových podílů.

Rozvoj území půjde ruku v ruce s revitalizací přilehlých veřejných prostranství, zeleně a okolí Botiče, který dodá lokalitě atraktivní vodní prvek a šmrnc.

 Sportovní hala Přípotoční

“Stavba nového Ďolíčku se zase o kousek posunula. Díky vyhlášení architektonické soutěže se bude postupně podoba celé lokality měnit k lepšímu. Rekonstrukcí stadionu se navýší kapacita tak, aby plnil normy pro prvoligové zápasy a zápasy v evropských soutěžích. Nyní má klub dlouhodobou výjimku. Dále by naproti stadionu, přes Vršovickou ulici u Gymnázia Přípotoční, měla v průběhu dvou, tří let vzniknout i nová krytá sportovní hala. Výstavbou bytového domu vedle stadionu a komerčních prostor v jižní tribuně se pak městská investice do celé plochy v průběhu let alespoň částečně vrátí,“ popisuje Vít Šimral, radní pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání.

Místostarostka městské části Praha 10 Jana Komrsková oceňuje, že se okolí stadionu Ďolíček bude řešit komplexně jako lokalita a nikoliv pouze jako jednotlivé segmenty, které do sebe ve finále nemusí zapadat. „Pro Prahu 10 to bude znamenat výrazné zvýšení komfortu a občanské vybavenosti v žádané lokalitě. Nedostatek nájemních bytů je obecný problém všech měst, takže každá bytová jednotka, která nám pomůže udržet si zaměstnance klíčové infrastruktury, je potřebná. S tím pochopitelně souvisí i rozvoj celé lokality, což jde v tomto případě ruku v ruce," uvedla Jana Komrsková.

Legendární Ďolíček a jeho okolí představují území s velkým rozvojovým potenciálem. V budoucnu by tato část Vršovic měla plnit hned několik funkcí. „Považuji za velký úspěch, že jsme s magistrátem našli společnou řeč. A že se zavázal při všech svých záměrech na svých zdejších pozemcích respektovat naše koncepční dokumenty, zejména náš generel veřejných prostranství a urbanistickou studii Botič. Jsem rád, že bude vypsaná architektonická soutěž, která bude hledat ideální řešení, které by mělo počítat i s následnou dostavbou tribuny jih s komerčními prostory orientovanými do ulice Vršovická a zajištěním pěšího propojení mezi Dannerovým parkem a ulicí Sámova,“ dodal místostarosta městské části Praha 10, Martin Valovič.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři