Novinky a názory / zprávy

Studenti pro Krkonoše. Nejvyšší české pohoří doplní nové lávky, které navrhli a postavili studenti Fakulty architektury ČVUT

Fakulta architektury ČVUT v Praze zve na představení lávek do Krkonoš, které se koná v úterý 20. června ve 13 hodin Foto: Ateliér Seho - Poláček

Už dnes ve 13:00 proběhne na nádvoří Fakulty architektury ČVUT v pražských Dejvicích představení šesti nových lávek, které vznikly ve spolupráci Ústavu navrhování II FA ČVUT a Správy Krkonošského národního parku. Jedná se o další "design-build" projekt pražských studentů a studentek určený pro praktické využití v Krkonoších.

EARCH.CZ , 20. 6. 2023

Studentské lávky se v nejvyšších českých horách poprvé objevily v roce 2019. Tehdy vytipovali správci Krkonoš lokality, kde dřevěné konstrukce starých lávek dosluhovaly. Z běžné výměny dožilých dřevěných prvků nakonec díky invenci studentů a studentek vybočila instalace pěti nekonvenčních konstrukcí. Soubor lávek a útulen, které se realizovaly o rok později, získal v roce 2022 ocenění Počin veřejného investora v Krkonošské ceně za architekturu.

Design-build projekt, při kterém se nápady dovedou až po realizaci vlastníma rukama, se účastní celkem 47 studujících. Invenci finálních řešení napovídají jména, která svým lávkám studenti dali: 210 bpm, Hranolky, Kokrháč, Fošínka, Nelávka nebo Klínovvka. Postup prací jednotlivých týmů je zaznamenaný na jejich instagramových profilech: Lávka u Trkače, 210bpmLávka přes Pudlavu, HranolkyLávka nad Friesovou strouhou, NelávkaLávka přes Boudecký potok, KokrháčLávka KlínovvkaSvatopetrské lávky.

Foto: Vizualizace jedné z lávek pro Krkonoše

Na FA ČVUT nejde o ojedinělý projekt tohoto typu. To, že se studenti a studentky pustí po návrhu objektů i do jejich samotné realizace svépomocí, se tak na škole stává dobrou tradicí. Již dříve tak došlo k realizaci mobilního informačního stánku na Zlatém návrší rovněž v Krkonoších, mezi Libčicemi nad Vltavou a obcí Tursko vznikly tři posedy určené myslivcům i turistům, u Nebušic pak došlo k instalaci vyhlídkové houpačky.

Foto: Lávky jsou praktické, nechybí jim ale estetické i konstrukční kvality

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři