Technologie / produkty

Okna Pitoresk vrací soudobým oknům eleganci z dob minulých

Okna tenká pouhých 50 milimetrů nabízí lehkost, která architektuře často sluší nejvíc. Díky technickým požadavkům okna v poslední době zmohutněla a ztloustla v robustní rámy. Okna Pitoresk splňují současné nároky a zároveň zůstávají subtilní jak z interiéru, tak z exteriéru.

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE , 30. 9. 2021

Problémy současné architektury

Velkoformátové prosklené stěny jistě zůstanou v domech nepostradatelným spojením s okolní zahradou. Stejnou pozornost je ale potřeba věnovat i menším oknům. Okna Pitoresk mají ambici vrátit do architektury křehkost, která se vytrácí. Eurookna a masivní hliníková a plastová okna totiž představují velký problém současné architektury.

Okno Pitoresk, JANOŠÍK OKNA-DVEŘE. Zdroj: JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Historický kontext

Subtilnost v oknech není ničím novým. Skrývá se v ní elegance, kterou nalezneme ve špaletových oknech i oknech doby funkcionalismu. Ulice staré Prahy, osada Baba i nejedna stará horská chata by soudobým řešením oken ztratila svůj charakter. U starých domů je to do očí bijící, u nových jsme si zvykli a tato hrubost nám přestala vadit. Okna Pitoresk vrací oknům zapomenutou eleganci z dob minulých.

Vyměnitelný venkovní rám

Na dřevěných oknech se po delším čase projeví dopady povětrnostních vlivů. Někdo v přirozeném stárnutí vidí krásu, někdo jiný zase vyžaduje stále dokonalý povrch. Okna Pitoresk mají přední venkovní část odnímatelnou, je tak možné ji jednoduše vyměnit nebo demontovat, repasovat a poté vrátit zpět.

Okno Pitoresk, JANOŠÍK OKNA-DVEŘE. Zdroj: JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Původní myšlenka

Menší okno v místnosti působí zcela jiným dojmem, ale vytváří stejně silnou atmosféru. Intimnější, spirituálnější. Průhled i vpuštěné světlo je intenzivnější. Zvenku jsou domy malebnější. Začínal jsem si toho všímat v uličkách Malé Strany. V dřevěné kapli Johna Pawsona, kde byl celý převýšený prostor koncentrován do jednoho malého okna, byla atmosféra nejzřetelnější a nejsilnější. A pak jsem si pořídil maringotku. Starou, krásnou, cirkusáckou. Prvně bylo v plánu nahradit jednu stěnu velkým oknem. Ale v těch malých oknech byla ona verva. Stará zasouvací okna na kličku tak zůstala a začala u nás vznikat okna Pitoresk,” říká Jakub Janošík.

Klíčová slova:

okno Pitoresk Janošík

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři