Události / architektonické soutěže

Cesty městy : Soutěž pro ambiciózní obce opět vyhlášena

Již třináctým rokem soutěž Cesty městy zviditelňuje a finančně oceňuje realizovaná dopravní opatření, která přispívají ke zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti jejích účastníků. Uzávěrka přihlášek do letošního ročníku je 31. května.

EARCH.CZ , 17. 3. 2014

Cesty městy je pojato jako klání měst či regionů, jehož vítěz se stává inspirací pro ostatní. Přihlášky do soutěže totiž nezasílá autor řešení, zhotovitel či investor, ale obec, město či kraj, v jejímž katastru se řešení nachází. Soutěž vyhlašuje Nadace Partnerství, generálním partnerem je již tradičně společnost Škoda AUTO.

„Vzhledem k existenci několika soutěžních kategorií je možné do soutěže přihlásit širokou škálu projektů s ohledem na typ, rozsah i objem stavebních prací - od signalizačního zařízení přes chodník, cyklostezku, křižovatku, pěší zónu, dopravní terminál, obchvat města až po kompletní přestavbu náměstí,“ popisuje příklady v minulosti přihlášených řešení Petr Šmíd z Nadace Partnerství. „Naším cílem je zviditelnit a odměnit kvalitní realizace, které se mohou stát vzorem. Spíše než o objem či výši proinvestovaných prostředků jde o odvahu, komplexní přístup nebo průkopnický nápad,“ dodává Šmíd.

Za dobu trvání soutěže odborná porota zhodnotila přes 330 dopravních řešení, které přispěly ke zvýšení plynulosti a bezpečnosti, zkvalitňování veřejného prostoru nebo optimálnímu uspořádání automobilové, cyklistické, pěší a veřejné dopravy. Oceněno bylo na 75 projektů, mezi které Nadace Partnerství rozdělila finanční odměny v hodnotě přes 3,3 miliony korun. Již posedmé je generálním partnerem soutěže společnost Škoda AUTO. Dalším partnerem soutěže je společnost 3M Česko, mediálními partnery časopisy Moderní obec a Dopravní inženýrství.

Vítěz bude slavnostně vyhlášen v září u příležitosti Evropského týdne mobility. Novinkou letošního ročníku je zařazení vzdělávacího programu pro zástupce měst a obcí, který je zaměřen na dopravní bezpečnost a další témata související s rozvojem městské mobility.

Více informací, včetně přihlášky do soutěže a databáze oceněných projektů, k nalezení na odkaze www.cestymesty.cz.

Nadace Partnerství pomáhá už 22 let pečovat o životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje zapojení veřejnosti do výsadeb stromů, ochrany přírody, šetrné dopravy a turistiky nebo vytváření kvalitních veřejných prostranství. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

V oblasti dopravy se Nadace Partnerství zabývá podporou environmentálně šetrných způsobů dopravy, zklidňováním dopravy ve městech a obcích a bezpečnými cestami do škol. Každoročně vyhlašuje soutěž Cesty městy, uděluje granty Na zelenou a nabízí své služby v oblasti plánů mobility.

Více: www.nadacepartnerstvi.cz/doprava

Škoda Auto je výrobce automobilů s více než stoletou historií, která si v ekonomice České republiky udržuje výjimečné postavení jednoho z nejvýznamnějších zaměstnavatelů a vývozců. Společnost ve velkém měřítku podporuje sportovní, kulturní a charitativní projekty jak v České republice, tak i na nejvyšší mezinárodní úrovni. V rámci svých sponzorských aktivit se rovněž zaměřuje na projekty na zvýšení bezpečnosti silničního provozu, čehož příkladem je generální partnerství soutěže Cesty městy.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 17. 3. 2014
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři