Akademie věd udržitelně

Pátek, 25. Říjen 2013 - 0:00
| Napsal:

Projekt z dílny Renzo Piano Building Workshop, integrující principy udržitelné architektury a designu stavební konstrukce do jediné veřejné budovy. Ne nadarmo se budova Akademie věd v San Franciscu pyšní cenou Holcim Award Silver 2005 pro Oblast Severní Amerika.

Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd - vegetační střecha - foto © Renzo Piano Building Workshop
Fotoalbum: 
Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd - celkový pohled - foto © Renzo Piano Building Workshop
Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd - konstrukční páce na střeše - foto © Renzo Piano Building Workshop
Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd - vegetační střecha - foto © Renzo Piano Building Workshop
Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd - vegetační střecha - foto © Renzo Piano Building Workshop
Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd - vizualizace - © Renzo Piano Building Workshop
Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd - vizualizace - © Renzo Piano Building Workshop
Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd - vizualizace - © Renzo Piano Building Workshop
Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd -řez - © Renzo Piano Building Workshop
Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd -řez - © Renzo Piano Building Workshop
Piano, Rogers, Kociolek - Akademie věd -řez planetáriem - © Renzo Piano Building Workshop
Jean Rogersová, John Kociolek, Olaf de Nooijer - Vyhlášení výsledků - foto © Holcim Awards
Katalogový list: 
Autor Renzo Piano, John Kociolek , Jean Rogers
Ateliér Renzo Piano Building Workshop
Světadíl Amerika
Země Spojené státy americké
Město San Francisco
Datum projektu 2005
Datum realizace 2008

Nízkopodlažní objekt se zelenou střechou ukrývá, vedle zázemí pro výzkum a vzdělávání také akvárium, planetárium a muzeum přírodní historie.

Dům, jež byl otevřen v září roku 2008 je dosud největší veřejnou budovou s certifikátem Platinum LEED (nejvyšší možné hodnocení). Současně je i „nejzelenějším“ muzeem na světě.

Principy trvalé udržitelnosti se promítají do veškerého vybavení objektu, od stojanů na kola či dobíjecí stanice pro vozidla vně objektu, až po sálavé podlahové vytápění či solární panely, umístěné na střeše budovy, které generují energii.

Akademie věd je prototypem udržitelné budovy, která zvyšuje povědomí společnosti o výhodách staveb, šetrných k životnímu prostředí. Je jedinečnou syntézou funkce, formy a technologie s přírodou.

Členové poroty Holcim Awards oceňují též zohlednění požadavků komunity v návrhové fázi projektu a tedy její vliv již v počáteční fázi architektonické studie. Za pozornost stojí snaha o implementaci principů, posilujících sociální sounáležitost - pobytová střecha, veřejné náměstí či planetárium.

Objekt je navržen tak, aby hospodárně nakládal s energií. Demonstruje, jakým způsobem mohou být technické a přírodní systémy optimálně skloubeny, bez rezignace na estetickou kvalitu domu. Akademie věd je nekompromisním, poeticky bohatým doplňkem svého okolí.

Další informace o soutěži HolcimAwards najdete ZDE, nebo na Facebooku.

Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách HolcimAwards.