Elegantní dům se střešní terasou uprostřed mallorského města

Čtvrtek, 23. Listopad 2017 - 0:21
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V ulici Carrer del Sol v Mallorské Pollençe vyčnívá mezi ostatními domy House n°3. Nejenže jeho bílá fasáda oproti ostatním domům zářivě bíle svítí, dům si také dovoluje ty zbylé převyšovat o jedno patro a mít tak jeden z nejhezčích výhledů ve městě. Chytře řešený dům si hraje se světlem a propojováním interiéru s exteriérem temperamentního mallorského města Pollençy. 

Činžovní dům Carrer Del Sol N° 3, KRESINGS © Roman Mensing
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér KRESINGS
Světadíl Evropa
Země Španělsko
Město Pollença
Datum realizace 2017
Zastavěná plocha 125.00m2

Pollença je město nacházející se v severní části Mallorky, které je známé svými živoucími nedělními trhy. Mezi další známé atrakce patří také starověké kalvárské schodiště vedoucí na samotný vrchol Kalvárie, či most Pont Romà, který zde pravděpodobně postavili už Římané.

V blízkosti hlavního náměstí se rovnoběžně s ním táhne malá ulička Carrer del Sol. Tato středověká ulice je důkazem kultivovaného přístupu Pollençy k architektuře a řemeslům - právě tady se také nachází Dům N°3.

Dům N°3 ztělesňuje veškeré architektonické atributy regionu. Když do domu vstoupíte, oceníte příjemnou vnitřní teplotu. Je to díky tomu, že v přízemí jsou 90 cm tlusté, cihlové stěny, které po celý rok regulují teplotu v domě. Dalším prvkem, typickým pro tuto oblast, jsou nosníky z olivového dřeva, které podporují podlahové desky a které dodávají prostoru jedinečný styl. Během 60. let byla stavba rozšířena o jedno podlaží čímž získal dům N°3 ojedinělý panoramatický výhled na celé město, protože přiléhající sousední domy zůstaly o patro nižší.

Celková plocha všech čtyř podlaží domu je 125m2.. K dispozici jsou tři vlastní koupelny, malá vstupní hala a kuchyň s přímým přístupem na střešní terasu. V domě nejsou žádné výtahy, ale stoupání k  terase se odmění dech beroucím, panoramatickým výhledem na město.

Fasáda jižní strany byla opatrně přizpůsobena tak, aby přiváděla více denního k důležitým funkcím domu. Kromě toho byla vytvořena malá hala, tak aby vznikl přístup z kuchyně na střešní terasu. Nejenže se v hale nachází schodiště vedoucí k terase, ale stala se zní také hlavní jídelní část. Zvýšený stropní prostor vytváří vazbu mezi tím, co se děje uvnitř a venku a zároveň přivádí do obývacího pokoje a jídelny přirozené světlo.

Stávající béžové tóny a zelené žaluzie v ulici Carrer del Sol musely ustoupit bílé barvě, která panuje fasádě i interiéru domu N°3, ve kterém jsou pouze dva elementy barevné: hlavní vstupní dveře a schodiště mezi kuchyní a terasou. Oba prvky vyznačují jasně žlutou, přívětivou barvou přechod mezi interiérem a exteriérem. Dům N°3 má spoustu malých úzkých prostorů rozšiřujících se do větších, otevřených. Tento proces nakonec vrcholí odhalením neobyčejným, panoramatickým výhledem na Pollençu, město, které jsme si zamilovali, a kterému jsme začali říkat domov.