Krystalická přístavba rodinného domku v Londýně

Čtvrtek, 8. Červen 2017 - 0:30
| Napsal:

Původní rodinný dům z režného zdiva se dočkal přízemní přístavby. Návrh od Alison Brooks Architects spočíval v narušení jednolitého povrchu složitější geometrickou strukturou. Ta bezesporu ovládla nejen vnitřní prostory, ale také vnější dojem. Trojúhelníková geometrie si s celým prostorem pohrává: v jedné části domu je intimní a útulná, na druhém konci se střecha zvedá a nabízí výhled do zahrady a na stávají stromy.

Wrap House, ABA, Foto:  © Paul Riddle & Cristobal Palma
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Alison Brooks Architects
Stavebník Stidworthy Building
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Londýn
Datum realizace 2005
Užitná plocha 100.00m2
Materiál

Architekti si s tvarem budovy dost dlouho pohrávali a museli přistoupit na řadu posunů, které byly přesně cíleny tak, aby si celá budova i s přístavbou vzájemně sedly. Nejdříve si začali pohrávat s návazností střešní formy, potom přistoupili k vazbám exteriérového a interiérového pláště. Celý přístavek se stal ve výsledku jednou krystalickou formou.

Použité materiály jsou velice decentní a nestrhávají pozornost od formy. Je tomu spíše naopak. Bílá barva dává pomocí vržených stínů vyniknout jednotlivým hranám. Různé zastínění ploch umocňuje pásové střešní okno, které přináší do interiéru většinu světla. Architekti tak návaznost na původní stavbu přiznali i v interiéru.

Vnitřnímu prostoru vévodí centrálně umístěné krbové těleso, jehož prostor je jasně definovaný kontrastní černou barvou. Jeho předsunutím a zalomením stěny nad ním se nenápadně, ale přesto významně zabraňuje očazení bílých stěn od kouře.

Barevný svět architektury.

Diskuse: