Lakes centrum

Pondělí, 9. Září 2013 - 0:00
| Napsal:

Obyvatelům Kanady není budoucnost jejich přírodních ekosystémů lhostejná. Důkazem je prezentovaný projekt, který získal čestné uznání v prestižní mezinárodní soutěži Global Holcim Awards.

John Gunn - Výzkumné centrum Lakes - nadhled - foto © John Gunn
Fotoalbum: 
John Gunn - Výzkumné centrum Lakes - nadhled - foto © John Gunn
John Gunn - Výzkumné centrum Lakes - vizualizace - © John Gunn
John Gunn - Výzkumné centrum Lakes - vizualizace - © John Gunn
John Gunn - Výzkumné centrum Lakes - jezera - foto © John Gunn
John Gunn - Výzkumné centrum Lakes - půdorys 1. nadzemního podlaží - foto © John Gunn
John Gunn - Výzkumné centrum Lakes - půdorys 2. nadzemního podlaží - foto © John Gunn
Katalogový list: 
Autor John M. Gunn
Světadíl Amerika
Země Kanada
Město Sudbury
Datum realizace 2009

Výzkumné centrum vody

Rehabilitovat zdevastované životní prostředí bývalého důlního města, zasaženého kyselými dešti trvalo řadu let. Ozdravení krajiny kanadského Sudbury stálo nemalé úsilí a vyžádalo si velké množství opatření. Symbolem metamorfózy regionu je Výzkumné centrum Lakes pro výzkum a zlepšovíní kvality sladkovodních vod. Jeho multidisciplinární tým se řídí mantrou „OBNOV – REDUKUJ – OZDRAV“.

Díky čestnému uznání v soutěži Holcim Awards bylo možno zajistit financování projektu. V současné době je budova dokončená a čeká na udělení LEED Platinum certifikátu. Studie povodí a jeho ekologické mapování potvrdily zlepšení kvality vody a zvýšení biodiverzity v lokalitě. Též snížení spotřeby pitné vody o 80%.

Projekt úspěšně kombinuje požadavky na maximalizaci energetické efektivity, za současného maximálního snížení provozních nákladů. Využívá geotermálního vytápění zemními pumpami a pro ohřev vody solární kolektory. Nechybí ani zelené střechy, pokryté pro lokalitu charakteristickým borůvčím a osvětlení přirozeným denním světlem se solárními senzory. Použití lokálních stavebních materiálů je rovněž samozřejmostí. Výčet chytrých řešení uzavírá větrná farma. Toto vše pomáhá snížit spotřebu energie o 77%.

Cílem projektu bylo navrhnout budovu energeticky efektivní a s relativně nízkými provozními náklady tak, že úspory mohou být použity na výzkumné iniciativy organizace Cooperative Freshwater Ecology Unit. Předpokládaná energetická úspora v následujících 25 letech je odhadována na 1 milion dolarů, i více.

Ve Výzkumném centru Lakes hrají obnova životního prostředí, výzkum a udržitelnost prim. Výzkumníci budou mít již brzy k dispozici laboratoře, učebny a nadstandartně vybavená pracoviště. Výzkum bude zaměřen na efektivní redukci znečištění v dlouhodobém horizontu a na možnosti ozdravení zničených jezerních ekosystém Kanady.

Přihlásit svůj projekt do soutěže Holcim Awards můžete ZDE.