Modernistická vila ze 40. let v centru Bratislavy prošla komplexní rekonstrukcí

Středa, 2. Září 2020 - 0:48
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Slovenští architekti Michal Vršanský a Martin Skoček letos dokončili rekonstrukci modernistické vily Felixe Knöpflera ze 40. let minulého století, která se nachází na Starém Městě v historické části Bratislavy. Objekt si zachoval svůj funkcionalistický ráz, zároveň jej ale architekti upravili pro pohodlné rodinné bydlení. Nové zásahy charakterizují především volně stojící betonové plochy a větší otevření stavby směrem do ulice, v interiéru pak došlo k úpravě dispozic. Čistě pojatý interiér doplňuje vestavěný dřevěný nábytek. V suterénu zůstala zachovaná garáž se skladem, doplnila je ale ještě vinotéka, technická místnost, fitness a malá kancelář s hygienickým zázemím.

Vila Knöpfler, Michal Vršanský, Martin Skoček © Michal Vršanský
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Michal Vršanský, Martin Skoček
Spolupracovníci Pavol Dobšinský, Lucia Uhnáková
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava
Ulice, číslo Pod vinicami 34
Datum projektu 2018
Datum realizace 2020
Užitná plocha 252.00m2
Zastavěná plocha 120.00m2
Plocha pozemku 602.00m2

Objekt sa nachádza na exponovanej parcele v mestskej časti Staré Mesto v Bratislave. Ulica je situovaná na úpätí hradného vrchu vo vilovej štvrti nad komplexom Lafranconi. Neskoromoderná vila Felixa Knöpflera sa nachádza na križovatke ulíc Révova a Pod vinicami. Bola postavená v roku 1942 staviteľom a architektom Jánom Krocom. Zámerom investora bola obnova a rekonštrukcia vily z vojnového obdobia pre potreby súčasnej rodiny v technickom a architektonickom štandarde 21. storočia. Objekt slúži ako rodinný dom. 


Vila Knöpfler, Michal Vršanský, Martin Skoček © Michal Vršanský

Pri komplexnej rekonštrukcii bola vila bola „očistená“ až na „dreň“ pri zachovaní základných hmotovo-priestorových kvalít objektu. Novú architektonickú vrstvu charakterizujú voľne stojace betónové plochy a nový vstup do objektu v exteriéri, v interiéri sú to drevené hmoty vložené do vyčisteného priestoru. Nanovo bol premyslený vzťah objektu a ulice. Objekt sa viac otvoril smerom do ulice, vznikol nový otvorený príjazd do garáže. Objekt zádveria bol kompletne prestavaný na jednoduchú hmotu kombinujúcu sklo a pohľadový betón. 

Vila Knöpfler, Michal Vršanský, Martin Skoček © Michal Vršanský

Funkčná náplň ostala nezmenená, upravilo sa dispozičné riešenie. V polozapustenom suteréne objektu zostala zachovaná garáž a sklad, bola tam implementovaná vinotéka, technická miestnosť, fitness a malá kancelária s hygienickým zázemím. Na prízemí boli odstránené nenosné priečky a tým sa vytvoril „jeden“ plynulý priestor ktorý akumuluje bývanie, kuchyňu aj jedáleň. Srdcom domu sa stala kuchyňa s veľkorysým nerezovým ostrovom. Na prízemí sa ďalej nachádza presklený vstup a wc pre návštevníkov. Na poschodí sa nachádzajú tri izby, dve „detské“ so spoločnou kúpeľňou a jedna „rodičovská“ so samostatnou kúpeľňou a terasou. Vo výslednom objekte sa stretávajú funkcionalistické gény pôvodnej stavby s minimalistickým architektonickým jazykom a súčasnými technológiami.

Vila Knöpfler, Michal Vršanský, Martin Skoček © Michal Vršanský


Vila Knöpfler, Michal Vršanský, Martin Skoček © Michal Vršanský