Nové společenské centrum dobrovolných hasičů od studia Létající inženýři doplnilo náves malé obce

Pondělí, 6. Květen 2019 - 9:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Dosluhující hasičskou zbrojnici ve středočeských Lisovicích nahradilo nové společenské centrum dobrovolných hasičů navržené studiem Létající inženýři. Vedle zázemí pro místní skupinu dobrovolných hasičů plní stavba plnohodnotně také funkci centra kulturního dění obce, které díky projektu „hasičárny“ nemusí být odkázáno pouze na venkovní prostory a přízeň počasí.  

Společenské centrum dobrovolných hasičů Lisovice, Létající inženýři. Zdroj: Létající inženýři
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Michal Mihalčík, Jana Strachotová
Ateliér Létající inženýři
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Chrást
Ulice, číslo Lisovice, 785, 788
Datum realizace 2018
Poznámka

Stavebně technické řešení: Ateliér PS, Příbram

Lisovice jsou částí obce Chrást, leží jižně od Příbrami, směrem na Březnici, východně od Chrástu. V Lisovicích žije asi 40 trvale hlášených obyvatel ve 12 obytných domech a 8 domů je rekreačních. Objekt dobrovolných hasičů byl postaven na místě dosluhující hasičské zbrojnice v centru obce Lisovice, na návsi se dvěma vzrostlými lípami a božími muky, které jsou s radostí do návrhu zakomponovány, třetí lípa byla vysazena. Novostavba je svým objemem a tradiční formou začleněna do vesnické zástavby s použitím současných materiálů (velkoformátové prosklení v dřevohliníkových rámech, předzvětralý titanzinek) v kombinaci s tradičními materiály (místní kámen, modřínové dřevo). 

Funkčně a objemově je budova rozdělena do dvou hmot se sedlovými střechami, které vytvářejí jeden prostorový celek. V prvním objektu je klubovna dobrovolných hasičů. Ve druhém objektu se nachází výstavní plocha pro chloubu dobrovolných hasičů historickou stříkačku Máňu a sklad. 

Severní část objektu je řešena jako dřevostavba, jižní část je zděná. Fasáda zděné části je tvořena kamenným zdivem s výrazným rohovým prosklením výstavního prostoru a garážovými vraty do skladu. Fasáda dřevostavby je zčásti omítnuta, zčásti opláštěna titanzinkovým plechem. Stavba je zastřešena dvěma sedlovými střechami. Střešní krytina je z předzvětralého titanzinku.  

HISTORIE SPOLEČENSKÉHO ŽIVOTA V LISOVICÍCH 

V době před výstavbou nového objektu byl společenský a kulturní život v Lisovicích značně omezen. Původní požární zbrojnice plnila pouze funkci skladu, bez možnosti dalšího využití. Společensko-kulturní život v obci nebyl přes zimní období téměř žádný, začínal až na jaře pálením čarodějnic a stavbou májky, pokračoval letním volejbalovým turnajem na obecním hřišti a končil zahájením adventního období s posezením v jedné větší garáži místního občana. Zde také vznikla myšlenka, postavit v Lisovicích klubovnu, kde by bylo možné různá setkání důstojně realizovat.

Po dokončení nového centra dobrovolných hasičů se kulturní život v obci rozvinul. V „Hasičárně“, jak místní občané stavbu nazývají, se koná řada společenských akcí, které vítají zejména starší spoluobčané, kteří by už jinak nikam nevyrazili. Kromě již zmíněných zavedených tradičních setkání zde probíhá i řada dalších. Některou neděli se zde otevírá „Nedělní kavárna“, s dobrou kávou a napečenými dobrotami místních. Jindy zase ochutnávka moravských vín, nebo lampionový průvod s oslavou. Začátek března je vyhrazen pro dámský klub. Pořádají se zde různé turnaje v šipkách, kartách, případně zde příznivci sportu společně sledují v televizi sportovní přenosy. V době Velikonoc se schází dospělí s dětmi a pletou pomlázky nebo malují vajíčka, před Vánoci zase připravují vánoční ozdoby a na Silvestra se všichni veselí. Objekt se také s oblibou využívá na soukromé rodinné oslavy. Pro běžná menší setkání je v klubovně připraveno cca. 25 míst k sezení, která se na větší akce rozšiřují až na 45 míst, ve spojení s přilehlou výstavní místností historické stříkačky.  

PROSTOR 

Interiér Společenského centra dobrovolných hasičů je rozdělen do dvou funkčních celků. Výstavní místnost je propojena velkými skleněnými výkladci s exteriérem a zároveň s klubovnou. Exteriér, výstavní místnost a klubovna tak vytváří jeden prostorově propojený celek. Klubovna s malou kuchyňkou a hygienickým zázemím je rozšířena o vloženou dřevěnou galerii přístupnou mlynářskými schody, na které se dá příležitostně i přespat.   

Podlaha přízemí je materiálově sjednocena cementovou stěrkou, která se vizuálně opakuje jako pohledová stěrka na štítové stěně, na stěnách schodiště a v hygienickém zázemí. Podlaha ve výstavní místnosti má svůj příběh. Na večírku před finalizací stěrek udělalo vylité červené víno na podlaze skvrny a tak bylo rozhodnuto podlahu dobarvit dalšími rozlitými lahvemi. Tak má stěrka pod Máňou originální odstín, je z odrůdy Cabernet. Ostatní stěny a šikmé podhledy tvoří dřevěná podlahová prkna v přírodním odstínu. Ocelová svařovaná konstrukce schodiště a zábradlí galerie mají černošedý nátěr. Mobiliář je vyroben na míru místním truhlářem, dřevěné variabilní stoly z masivu jsou doplněny lehkými plastovými červenými židlemi. Uspořádání se mění podle společenských akcí.  

Z původní hasičárny se zachovala plechová tabule s nápisem Hasičská zbrojnice a ta je umístěna ve výstavní místnosti.