Řadový dům v pražských Vršovicích prošel komplexní rekonstrukcí podle návrhu studia BY Architects

Pondělí, 10. Srpen 2020 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V pražských Vršovicích nedaleko oblíbeného parku Grébovka navrhl architektonický ateliér BY Architects pod vedením Markéty Zdebské celkovou rekonstrukci řadového domu. Největší stavební zásahy proběhly uvnitř domu, kdy došlo k přemístění schodiště z apsidy do středu stavby a přidání nového obytného patra ve formě půdní vestavby. Díky tomu mohlo dojít k plnohodnotnému využití zmiňované apsidy, která slouží různým účelům v závislosti na jednotlivých podlažích - jako budoár, koupelna nebo pokojík pro vnuka. Obytná podlaží mohou mít oddělený provoz, život v domě se pak potkává ve společné kuchyni v přízemí. V rámci rekonstrukce došlo také ke zpřístupnění romantické zahrady z obytného prostoru a obnově uliční fasády s novými špaletovými okny.

RK17, BY architekti © Alex Shoots Buildings
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Markéta Zdebská
Ateliér BY architects
Spolupracovníci Marek Žáček, Jana Horecká
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 10 - Vršovice
Ulice, číslo Voroněžská 6
Datum projektu 2016
Datum realizace 2020
Užitná plocha 120.00m2
Zastavěná plocha 57.00m2
Plocha pozemku 93.00m2

Klientka nás oslovila již před koupí objektu a na první prohlídku jsme šli společně. Dům nebyl v dobré kondici, nebyly k němu žádné podklady a jeho pořizovací cena byla poměrně vysoká. „U ledu“ to však zůstalo snad jen dva týdny a přišla prosba nakreslit dispozici: „Markéto, jak jste říkala, že by to schodiště mohlo být jinde a ta apsida by mohla být obytná… mohla byste mi to pro manžela, prosím Vás, nakreslit?“. A tak začalo čarování – z nutnosti pouze na základě vzpomínek z prohlídky a katastrální mapy. Je až úsměvné, že se oproti původní koncepci ve finále nic nezměnilo.

Z hlediska organizace objektu byla nejzásadnější již zmíněná úprava - vymístění schodiště z apsidy do středu domu + nové obytné patro ve formě půdní vestavby a zpřístupnění zahrady z obytného prostoru.

Apsida se stala nedílnou součástí obytné plochy, v přízemí jako budoár v nejtěsnějším kontaktu se zahradou, ve 2. NP jako prostorná koupelna na kterou uvnitř dispozice nebylo místo a v posledním podlaží jako pokojík pro vnuka. Využitím apsidy pro život se dům dostal do intenzivního kontaktu se zahradou, který je podpořen také novými francouzskými okny z pokojů v základním těle domu.

RK17, BY architekti © Alex Shoots Buildings

Přízemní obytná kuchyně s výstupem na dvoreček je průchozí a společná, zbývající dvě podlaží disponují možností nezávislého provozu, což vyplynulo ze zpřesněných požadavků (proto dvě ramena schodiště, nikoliv jednoramenná „obíhačka“).

Pod a nad přímými rameny schodiště jsou na střídačku umístěny úložné prostory a menší koupelny / WC. Veškerá technologie včetně domovního vysavače a větší zásoby potravin se nachází v suterénu. Ten se nachází pouze pod částí domu a je přístupný poklopem ze dvora. Přízemí je od sklepa a od terénu odděleno provětrávanou konstrukcí podlahy, která slouží jako perfektní hydroizolace.

Venkovní terén byl v kontaktu s výstupem z kuchyně odkopán na úroveň přízemí. Tuto úpravu vymezuje cihelná dlažba na propustném podloží a obloukové stupně pohledově obložené cihelnými bločky. Za křivkou stupňů a za segmentem zábradlí zachráněným z původní půdy je malý kousek divočiny zakončený fazolemi na plotě. Ten dvoreček je skutečně jak z pohádky o Alence v říši divů, a tak se k němu fazole velmi hodí.

RK17, BY architekti © Alex Shoots Buildings

Kompletní obnovu vyžadovala také uliční fasáda. V archivu jsme nalezli stopu po nařízení odstranění odpadávajících štuků. Jejich podoba se nedochovala a nám zůstala na krku, toho času již také odpadávající, břízolitová omítka s bordó pruhem. Kompletně jsme zachovali figuru původních okenních otvorů, která jsme opatřili prvotřídními špaletovými okny. Rozloučili jsme se s luxfery nad vstupem, z doby socialistické přestavby, a vložili jsme kompaktní objekt vstupních dveří, křídlo s nadsvětlíkem, s řemeslným detailem obložek a poutce. V ostění vstupu je integrován zvonek a poštovní schránka.

Uliční fasáda je logicky členěna na sokl vstupního podlaží, který je obložen frézovanými systémovými deskami opatřenými finálním nátěrem / omítkou spolu se zbytkem uliční a dvorní fasády.

Věnovali jsme se také stavebnímu interiéru domu. Ve vstupu je na podlaze ornamentální betonová dlažba, v obytných částech jsou podlahy dřevěné – dubové parkety v klasickém stromečkovém vzoru, zázemí jsou opatřena PUR stěrkou v šedém odstínu. Stěny koupelen jsou pokryty bílou mozaikou, umyvadlo v hlavní koupelně je integrované v desce Dupont™ Corian® v kamenném vzoru. Interiérové dveře jsou navržené a vyráběné na míru, spolu s okny osazené historickým kováním v leštěném niklu.

RK17, BY architekti © Alex Shoots Buildings

RK17, BY architekti © Alex Shoots Buildings