Univerzitní kampus na zelené louce

Pondělí, 16. Září 2013 - 0:00
| Napsal:

Že univerzitní kampus nemusí být jen utilitárním seřazením objektů podél páteřní komunikace dokazuje projekt Kazuhiro Kojimy a Sanuki Daisukeho, oceněný Holcim Award Silver 2008 (oblast Asia Pacific) a Global Holcim Award Silver 2009.

Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - model - foto © Kazuhiro Kojima
Fotoalbum: 
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - model - foto © Kazuhiro Kojima
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - model - foto © Kazuhiro Kojima
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - analýza proudění větru - © Kazuhiro Kojima
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - lokalita - foto © Kazuhiro Kojima
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - diagram větru a aktivit - © Kazuhiro Kojima
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - půdorys 1. podlaží - © Kazuhiro Kojima
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - model - foto © Kazuhiro Kojima
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - typický řez - © Kazuhiro Kojima
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - model, interiéry - foto © Kazuhiro Kojima
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - veřejný prostor, vizualizace - © Kazuhiro Kojima
Kojima, Daisuke - Univerzitní kampus v deltě Mekongu - slavnostní vyhlášení - © archiv Holcim Awards
Katalogový list: 
Autor Sanuki Daisuke , Kazuhiro Kojima
Světadíl Asie
Země Čína
Město Ho Chi Minh City
Datum realizace 2009

V deltě Mekongu ve Vietnamu právě probíhá výstavba nového univerzitního kampusu. Projekt, zaměřený na uspokojení potřeb uživatelů zároveň usiluje o maximální šetrnost k životnímu prostředí. Architektonická forma návrhu vychází z počítačové analýzy aktivit v lokalitě a taktéž z rozborů převládajících směrů větru. Autoři neusilují o impozantní objekty, ale naopak o objemy, jež se vpíjejí do krajiny a splývájí s ní.

Odborná porota soutěže oceňuje především snahu sladit výslednou podobu návrhu s přírodními ekosystémy – řekami, zaplavovanými rýžovými poli, kulturou mangovníků, směry větru a samozřejmě sezónními změnami intezity slunečního světla. Projekt se vyhýbá masivní rekultivaci pozemků a navazuje na historický odkaz jihoasijského zemědělství.

Zaoblené, jakoby volně se vznášející, hmoty univerzitního kampusu vytvářejí zajímavou alternativu prostorového členění na nějž jsme zvyklý v Evropě: nízkopodlažní objekty namísto několikapodlažní zástavby. Vše volně uloženo do krajiny. Na „zelené louce“ se toto jeví jako samozřejmost, je však otázkou, jak by podobné řešení dopadlo v evropských luzích a hájích.

Organické tvary budov obklopují velice různorodé veřejné prostory se svébytnou identitou. Pro návštěvníka, který se v kampusu ocitá poprvé, to může být matoucí, ale při pravidelném užívání bude patrně dlouhou dobu co objevovat a areál svým uživatelům hned tak nezevšední.

Přihlásit svůj projekt do soutěže Holcim Awards můžete ZDE.