V Příbrami se otevřela nová prodejna pralinek s ilustracemi na stěnách

Pátek, 13. Červenec 2018 - 10:16
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architekt Michael Karnet vytvořil ve svém rodném městě Příbrami nový interiér prodejny čokoládových sladkostí. Dominantním prvkem prodejny je elegantní nábytek v barvě hořké čokolády s mosazným rámováním fungující jako výstavní skříň pro pralinky. Příjemnou atmosféru celého prostoru podtrhují ilustrace na stěnách od Matyáše Proška.

Prodejna pralinek v Příbrami, Michael Karnet © Martin Zoubek
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Michael Karnet
Ateliér Karnet architekt
Spolupracovníci Matyáš Prošek
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Příbram
Ulice, číslo Pražská, 14
Datum realizace 2018

Zadání znělo naprosto jasně. Prodejna Pralinek. Prostory nebyly rozsáhlé, šlo v podstatě o jednu místnost, která musela být naprosto dokonalá a pak zázemí prodejny, kam se zkrátka muselo “jen” všechno vejít.

Prodejna pralinek. To znamená velké množství různých produktů od čokoládových bonbonů po čokoládové zajíce, koně i části lidského těla a všechno musí být vidět. Rozhodli jsme se vystavené produkty zarámovat mosazí, aby vedla zákazníkovy oči, aby věděl, co kupovat. Zbytek nábytku z černě mořené překližky, aby mosaz vynikla.

V prodejně zbylo trochu místa pro pár křesel. Chtěli jsme vytvořit pocit “jako v obýváku”, lampa, polštářky, taková domácí pohoda u krbu. Dřevěná parketová podlaha neprošla z provozních důvodů, udělali jsme tedy šedou dlažbu ve stejném formátu a pokládky jako parkety.

Nakonec zbyly dvě holé stěny. Chtěli jsme je využít k tomu, abychom zákazníkům sdělili, že za prodávanou čokoládou je příběh, že je to opravdová čokoláda. Autorem ilustrací je Matyáš Prošek, který dokonale vystihl atmosféru. Sám svou práci popisuje takto: Strana přímo proti Vám, kde jsou umístěny bílé dveře, je taková milá, vítací. Motiv srdce, který se soustřeďuje do středu z kakaových bobů, ve kterém je úplně uprostřed samotné čokoládové srdce s celým bobem. Volil jsem tento jednoduchý motiv srdce, aby to bylo lehce zapamatovatelné a lidé si to spojili a zapamatovali s pralinkárnou, ale zároveň detailně vykreslené, aby v tom trošku hledali. Trochu toho tajemství. Na uvítanou jsou tam kuchaři, jeden drží metličku a druhý vařečku a už se nemůžou dočkat, až se pustí do přípravy další čokolády. Na druhé straně je slečna, která už ochutnala pralinky a krásně voní čokoládou, namáčí bublifuk ve tvaru pralinky do horké čokolády a rozfukuje pralinky po celém světě. Po pralinkárně poletují balóny a rostou květiny. Je to přeci jen svět vysoký a voňavý, ale schválně, nepřipadá Vám na nich něco k nakousnutí?“