Mexická vlna | Dobrou chuť v O2

Úterý, 17. Srpen 2010 - 2:00
| Napsal:
Mexická vlna Vám přináší ukázku restaurace O2 navržené ateliérem Garduños Arquitectos v Mexico City. Inspirujte se, jak je možné předělat betonový suterén na zahradní restauraci s vegetací...

Projekt O2 je přeměna podzemních prostor na zahradní restauraci, založená na důvtipu, vynalézavosti a důrazu na celkovou udržitelnost.

Tento projekt se pro nás stal výzvou: naplánování restaurace v místě, které vypadalo spíše jako betonová jungle, s omezeným množstvím prostoru. Právě tyto podmínky nás vedly k tomu, že jsme se rozhodli využít našeho projektu k oživení daného areálu. Zakomponovali jsme do něj vegetaci, což pomohlo k vytvoření pocitu útulnosti a také jsme se zavázali ke zlepšení stavu blízkého okolí.

O2 vznikla z transformace suterénu čtyřicetipodlažní budovy nacházející se v Arcos Bosques v Mexico City. Místo projektu se nacházelo vedle parkoviště a bylo bez jakékoli vegetace.

Náš návrh se soustředil na celkovou udržitelnost a spojení projektu s trendy současného umění. Je v něm zahrnuta restaurace s terasami, dále pak fontány, komíny, místa k posezení, gastronomický obchod, bižutérie, pekárna a květinářství, a to vše na 930 metrech čtverečních.

Snahou bylo co nejlepší využití prostoru, který byl k dispozici, a aby veškerý nábytek byl navržen jedním týmem a vyroben v Mexiku. Držáky na světla, solničky, cukřenky, ubrusy, grafické návrhy a příslušenství byly všechny založeny na jedné vizi a vyrobeny lokálně.

Obě terasy jsou jakoby zavěšeny v mikroklimatu různorodosti rostlinného života a vytváří tak “Designérovu zahradu”. Byly postaveny okolo centrálního komína a fontány a jsou zalévány prostřednictvím mikrokapének.

Dodatečným návrhem bylo odstranění prodeje vody v plastových lahvích kvůli nepříznivého dopadu na životní prostředí. Z tohoto důvodu byla postavena čistička vody, kterou lze vidět na terase. Lahve na vodu jsou vytvořeny z recyklovaných lahví na víno. Restaurace tak prodává pouze vlastní vodu a využívá jen své vlastní lahve. Veškerý výtěžek z prodeje vody jde na charitativní účely. Všechny produkty na jedno použití jsou biologicky odbouratelné, včetně jídelních lístků, sáčků a slámek.

Pro postarání se o uměleckou stránku vzniklého prostoru bylo založeno kurátorství, které spolupracuje s umělci, jež se podíleli na sochách, videích, grafikách a fotografiích pro tento projekt. Kurátorství se obnovuje každých šest měsíců, takže mladí umělci mají příležitost prezentovat své výtvory na pozadí každodenního života.

Mezcal, který je tu podáván, je vytvořen v Oaxace ve spolupráci s tamějšími farmáři, kteří z jeho výroby přímo benefitují.

Restaurace má své unikátní topení, speciálně navržené pro toto místo. Teplo, generované provozem kuchyně, je absorbováno měděnými spirálami obsahujícími tekutinu o velmi vysokém bodu varu. Při průchodu pecí a odsávači je teplo absorbováno, aby nakonec opustilo okruh při teplotě čtyřiceti stupňů Celsia. Dále je pak vedeno podlahou terasy do baru. Prostory se tak ohřejí na příjemnou teplotu a zároveň se tím odstraní potřeba používat v kuchyni mechanický chladící systém. Tento způsob využívání tepla byl vytvořen na základě vykalkulování množství energie vygenerované vařením a eliminováním potřeby ochlazovat pracovní prostory. Snížení nákladů na topení je značné.

Některé sekce využívají LEDkové osvětlení a nábytek je vyroben z certifikovaného dřeva. Podlahy a knihovničky jsou vyrobeny ze znovu použitých borovicových prken, mužské záchody mají suché pisoáry a všechny toalety využívají šetřiče vody.

Konečným výsledkem je útulné, sofistikované, a prosvětlené prostředí se svou vlastní identitou. Architektonická vize, která se odráží v tomto projektu, prozrazuje cílenou snahu přinést užitek všem, kteří tyto prostory využívají, ať už to jsou zaměstnanci, nebo zákazníci.

 Mexická vlna 2010

 Název:
 RESTAURANT O2 - A garden in the parking
 Adresa:  Arcos Bosques, Bosque de las Lomas, Mexico City
 Autoři:  Garduño Arquitectos (Juan Garduño | Ricardo Guzmán, Ernesto Flores, Athos Sajid
 Klient:  Alen Construcciones
 Plocha:  930 m2
 Realizace:  2009 

Přeložil Vlastibor Čermák

Klíčová slova: