Architektura / interiér

Architekt Jan Bek ve vlastním bytě vsadil na český design a vybavení na míru

Maličký byt v Nuslích od Jana Beka spojuje český design a vybavení na míru Foto: Daniel Čáha

Rekonstrukce podkrovního bytu v pražských Nuslích, který má pouhých 45 metrů čtverečních, je nesporným důkazem toho, že pro vytvoření příjemného místa k žití není třeba velkorysých prostorů.

M&T , 26. 11. 2021 / Advertorial

Rekonstrukce od A až do Z

 

Skromná metráž podkrovního bytu měla vliv na celou rekonstrukci. „Byt jsme pořídili v takzvaném stavu shell and core, což v praxi znamenalo, že v něm v době koupi nebyly ani žádné interiérové příčky. Jednalo se o půdní prostory nově zkolaudované na bytovou jednotku, v nichž nás čekala komplexní rekonstrukce,“ říká Ing. arch. Jan Bek, architekt a investor této realizace v jedné osobě.

Atypický prostor vyžaduje atypická řešení

Hlavním konceptem bylo vzhledem k velikosti bytu maximálně využít a zefektivnit dostupný prostor. Bytovou jednotku majitelé dispozičně rozdělili na 2+kk. Vstupu do hlavní obytné části předchází zádveří s integrovaným botníkem a stěnou s obkladem z betonových pásků imitujících bílé cihly. Prostor původní plánované chodby s kuchyňským koutem majitelé propojili s obývacím pokojem, což jim umožnilo maximalizovat centrální obytnou část bytu. V důsledku toho zde vznikl dominantní překlad, který bylo třeba elegantně skrýt. „Abychom se s tímto prvkem vyrovnali, nechali jsme jej obestavět nábytkářským vybavením řešeným na míru. Vznikl tak atypický prvek, který se stal hlavním bodem určujícím další rozvržení bytu,“ říká architekt Jan Bek. Pod tímto překladem je umístěný kuchyňský ostrůvek s varnou částí a pultem sloužícím jako jídelní stůl. Naproti ostrůvku se pak nachází druhá, mycí část kuchyně, vestavná lednice a skříň suplující technickou místnost – ta skrývá kondenzační plynový kotel. Všechny tyto prvky jsou spojené do jedné kompaktní stěny.

Foto: Celá stěna skrývá plynový kotel, skříň a vestavěnou lednicí

Na opačné straně ostrůvku je pak situovaný obývací pokoj, v jehož zadní části se v důsledku konstrukce střechy domu svažuje strop. Konstrukce krovu je patrná i ve stěně, která odděluje obývací pokoj od ložnice a zasouvají se do ní dveře uložené ve stavebním pouzdře. I zde majitelé bojovali s nedostatkem úložných prostor. Řešením se stala velká vestavěná šatní skříň s nikou, do které je vsazena postel. Pod střešní okna byl umístěn pracovní stůl.

Interiér založený na kontrastech tmavých a světlých barev

V bytě převládají světlé barvy, které opticky zvětšují prostor a přidávají mu na vzdušnosti. Předsíň, hlavní obytná část i ložnice využívají kombinace bílého a světlého dřevodekoru, se kterými kontrastují drobné detaily černé barvy. „Bílé nábytkové plochy jsou z lakované MDF, dřevodekor je v bytě zastoupený výhradně dubovou dýhou. V obýváku se pak opakuje dominantní obklad stěny imitující bílé cihly,“ specifikuje architekt Jan Bek.

Koupelna je naopak laděná do tmavých barev – vodovodní baterie, sprchová hlavice, radiátorový žebřík i toaleta jsou černé, povrch umyvadla připomíná strukturu betonu. Prostor koupelny pohledově prosvětluje šedobílá retro dlažba, která je ve formě obkladů použita také nad umyvadlem a v nikách ve sprchovém koutu.

Foto: Koupelna je jedinou místností v bytě laděnou do tmavých barev

Prostor pro český design

Strukturu dubové dýhy nalezneme v interiéru jak na nábytku, tak interiérových dveřích, a dokonce i na dveřním kování. „Pro dýhované dveře jsme zvolili kliky a mušle MAXIMAL od českého výrobce M&T. Nebyla to těžká volba – produkty M&T mám rád a osazuji je do každého našeho projektu. Jsou kvalitní a souzní s našimi ideami,“ říká architekt Jan Bek a dále dodává: „Konkrétně na kování MAXIMAL nás zaujala především jeho schopnost nést ve své čelní ploše vkládaný materiál, kterým je v případě naší realizace samozřejmě dubová dýha, a také možnost elegantního černého provedení.“ Matný černý vzhled klikám propůjčuje titanový povrch. „Díky správnému základovému materiálu kliky, kterým je v případě kování MAXIMAL masivní mosaz, a odolné titanové povrchové úpravě si dokáže dveřní kování zachovat svůj působivě matný černý vzhled beze změny i po mnoha letech používání,“ doplňuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T.

Kromě klik od M&T se ale bytem prolínají i další české výrobky. „Jsem velkým fanouškem českého designu, tvůrců a nábytkářů, a proto většina vybavení našeho bytu je právě od nich,“ říká architekt. Prvky v dubové dýze tak dále v interiéru podporují například dubové židle od firmy Ton či masivní stolek z dílny výrobce Situs.

Foto: Pro dveřní kování byla vybrána kolekce MAXIMAL od českého výrobce M&T

Příjemný prostor dělají kvalitní produkty

Celá rekonstrukce probíhala ve velmi krátkém časovém horizontu, a jak sám architekt potvrzuje, náročné bylo zejména ohlídat návaznost jednotlivých profesí. Navíc prostor je opravdu velice malý a vybavení převážně vestavným nábytkem neulehčovalo manipulaci s dalšími prvky v interiéru. Vše ale dopadlo přesně podle jejich představ. „Raději vždy klientům doporučuji koupit menší byt, který si ale vybaví kvalitními produkty a atypickými řešeními na míru. Tímto jsem se řídil i při pořizování a návrhu vlastního bydlení a s výsledkem jsme se ženou velmi spokojeni. Cítíme se zde opravdu dobře,“ uzavírá architekt Jan Bek.

  • Autoři: Jan Bek
  • Ateliér: BekArch
  • Realizace: 2017-2018
  • Zastavěná plocha: 45 m2
  • Město: Praha
  • autor: M&T *
  • publikováno: * 26. 11. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři