Architektura / rodinné domy

Dům složený ze 6 lodních kontejnerů nabízí otevřený a prosvětlený interiér

Dům složený ze šesti běžných lodních kontejnerů tak trochu klame svým zevnějškem. Za černou fasádou z vlnitého plechu se totiž ukrývá prosvětlený interiér s převýšenými prostory, který se díky velkým proskleným plochám otevírá do zahrady obklopené vysokými duby.

EARCH.CZ , 8. 1. 2021

Newyorské architektonické studio MB Architecture pracuje na vývoji domů složených z přepravních kontejnerů přes 10 let. Víkendový dům, který architekti dokončili před dvěma lety nedaleko města East Hampton na Long Islandu, představuje jejich nejkomplexnější realizaci z kategorie modulární architektury.

Foto: eArch

Dům pro pětičlennou rodinu sestavili architekti celkem ze 6 lodních kontejnerů – majitelé si přáli 4 samostatné ložnice se třemi koupelnami. Nechybí tu ani převýšený obývací prostor s kuchyní, jehož celoprosklené průčelí doslova propojuje interiér s velkou zalesněnou zahradou.

Foto: eArch

Hlavní část domu tvoří 4 dvanáctimetrové buňky sestavené do kompaktního kvádru, ze kterého ze severní strany vyčnívá kratší vykonzolovaný třímetrový kontejner. Šestý kontejner se dvěma pokoji je pak s domem propojen proskleným krčkem. Pozemek má jediného souseda ze severní uzavřené strany, takže prosklené stěny od podlahy ke stropu orientované na jih nijak neomezují soukromí rodiny.

Foto: eArch
 

„Naším záměrem bylo vytvořit útulný a zároveň hravý interiér jak pro rodiče, tak i pro děti a současně ukázat, že i malý dům může působit velmi prostorně,“ sdělil k projektu zakladatel studia MB Architecture Maziar Behrooz.

Foto: eArch

Kontejnery byly dopravené na pozemek už po částečném zařízení. Díky tomu zabrala jejich instalace na místě pouhé dva dny. V následujících několika týdnech pak došlo k vybavení interiéru a úpravám zahrady. Fasádu kontejnerů z vlnitého plechu nechali architekti pouze natřít načerno, takže silně kontrastuje s bílým a prosvětleným interiérem.

Foto: eArch

Foto: eArch

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři