Společenský sál farního centra v Lidečku od studia AEIOU Foto: Martin Zeman
Architektura / občanské stavby

Farní centrum na Valašsku obléklo plášť z dřevěných šindelů

Nové farní centrum v obci na úpatí Vizovických vrchů a Javorníků v sobě ukrývá jak společenský sál, tak kryté veřejné prostory. Svým podlouhlým tvarem symbolizuje procesní cestu.

Adéla Vaculíková , 28. 7. 2022

Farní centrum ve tvaru bumerangu s fasádou pokrytou modřínovými šindeli slouží jako nové společenské centrum v obci Lidečko u Vizovic. Stavba, kterou navrhlo brněnské studio AEIOU, svým zakřivením kopíruje zatáčející se silnici a obrací se jak k místnímu kostelu sv. Kateřiny, tak do zatravněného dvora.

Novostavba vznikla na místě původního kulturního centra z 50. let. „Společenský sál pomyslně uzavírá parcelu, propojuje její části a vytváří prostranství pro venkovní aktivity,“ přibližují svůj návrh architekti Jan Vojtíšek a Jakub Staník.

S vybudováním nového Farního centra v Lidečku vznikly také veřejné prostory, na nichž se mohou konat různorodé akce. Společenský sál a jeho zázemí totiž vyplňuje pouze část objektu. „Střecha s krytinou z lakovaného hliníkového plechu tvoří nezávislou skořápku nad stropem sálu, vzniká tím úložný venkovní meziprostor,“ upřesňují architekti.

Farní centrum má svým rozložením navozovat dojem procesní cesty. Vše začíná upraveným prostranstvím před kostelem, pokračuje pod střechou podél společenského sálu a končí u torza zdi bývalého hospodářského stavení. Při pohledu ze silnice, která farní centrum z jedné strany obtáčí, objekt funguje jako hradba udržující klid v zahradě a na kryté terase.

Foto: Při pohledu ze silnice objekt funguje jako hradba udržující klid v zahradě a na kryté terase

„Venkovní část tvoří sloupková vaznicová konstrukce z jedle a smrku, terasa je modřínová. Zakřivené vazníky jsou z jedlových lepených prvků. Obklad je štípaný šindel z českého modřínu na dřevěném roštu. Konstrukce sálu je z keramického střepu,“ popisují architekti konstrukční a materiálové řešení stavby. 

Dispozice společenského sálu a jeho zázemí jsou pojaty tak, aby byl prostor co nejvariabilnější. Nové farní centrum zároveň funguje zcela nezávisle na sousední faře, svou orientací s ní ale zůstává v kontaktu. Budova fary ze 16. století stojí na opačné straně dvora a rekonstrukcí podle návrhu studia AEIOU projde v druhé etapě projektu.

„Na stavbě se podílela finančně a hlavně manuálně celá farnost i spoluobčané s ní spříznění. Probíhaly různé brigády, řemeslnící pracovali za náklady. Jde o kolektivní dílo, bez nich by žádné centrum nevzniklo,“ podotýká Jan Vojtíšek na závěr.

  • Autoři: Jan Vojtíšek, Jakub Staník
  • Ateliér: studio AEIOU
  • Spolupráce: Tamara Vojtíšková, Tomáš Pevný, Martin Veřmiřovský, Diana Bevelaquová
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Lidečko
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2021
  • Obestavěný prostor: 2387 m3
  • Zastavěná plocha: 553 m2
  • Užitná plocha: 471 m2
  • Investor: Římskokatolická farnost Lidečko
  • Náklady: 10 000 000
  • Hlavní dodavatel: Lidové domy Jan s.r.o, Dřevovýroba Josefa Slánského Horní Lideč
  • Fotograf: Martin Zeman

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři