Architektura / občanské stavby

Jak se staví klášter. Sestry karmelitky si za Prahou budují nové sídlo, a to i vlastníma rukama

Společnost Wienerberger byla hlavním dodavatelem pořádných a kvalitních stavebních materiálů. Foto: Petr Baštář

Řád bosých karmelitek zažil v průběhu staletí přesun již několikrát. Naposledy v roce 2020, a to do bývalého zemědělského statku v Drastech. Rekonstrukce a přestavba celého areálu na klášter, kde řád konečně nalezne potřebný klid, se nyní dokončuje a se stavbou mimo sester, stavebních firem a dobrovolníků, pomáhá také Bůh.

EARCH.CZ , 29. 11. 2023 / Advertorial

Posláním komunity bosých karmelitek Řádu nejblahoslavenější Panny Marie z hory je především modlitba za spásu všech lidí. Řád žije kontemplativním způsobem v tzv. papežské klauzuře. Veřejnost komunitu karmelitek zaznamenalo především v roce 2020, kdy se řád, již poněkolikáté přestěhoval - z Hradčanského náměstí v srdci Prahy na venkov.

Novým útočištěm se stal bývalý zemědělský statek v Drastech na Praze-Východ, jehož rekonstrukce a přestavba pro potřeby řádu se nyní blíží ke zdárnému konci. Stěhování to snad bylo poslední a komunita karmelitek tak konečně nalezne klidné místo pro život a náboženské praktiky Řádu.

Z místa na místo

Stěhováním si v průběhu staletí prošel řád již několikrát. Prvním útočištěm byla Malá Strana u kostela sv. Josefa od roku 1656 až do roku 1782, kdy Řád prožil desetiletý exil v Pohledu u Havlíčkova Brodu až do roku 1792. Poté byl řádu přidělen původní klášter barnabitů na Hradčanském náměstí v Praze s kostelem sv. Benedikta, kde sídlil až do roku 1950.

Za minulého režimu byly sestry Řádu rozptýleny na různých místech republiky až byly později internovány v Jiřetíně pod Jedlovou. Po sametové revoluci v roce 1991 dostal řád nazpět klášter na Hradčanském náměstí, ten však nevyhovoval způsobu života karmelitek, a tak se komunita se rozhodla hledat vhodnější místo.

„Ke stěhování jsme se rozhodly zejména proto, že v pražském klášteře byl nedostatek venkovního prostoru a v našem okolí narůstal hluk, což je pro náš způsob života hodně nepříznivé. Protože normálně žijeme v takzvané papežské klauzuře a nevycházíme z prostoru kláštera, je pro nás velice důležité ticho, a samozřejmě potřebujeme mít k dispozici také venkovní prostor,“ upřesňuje členka řádu sestra Marie.

Foto: Karmelitky se přestěhovali z Hradčanského náměstí v srdci Prahy na bývalý zemědělský statek v Drastech na Praze - Východ.

Ze statku papežská klauzura

Komunita karmelitek toto místo nalezla v bývalém zemědělském statku v Drastech na Praze-Východ. Avšak to, aby se poměrně zchátralý, proměnil na klášter si vyžádalo velkou rekonstrukci, přestavbu a také dostavbu nové kaple s dominantní zvonicí. Práce na stavbě začaly roku 2018 a sestry se do areálu přestěhovaly v roce 2020.

Celý areál je navíc památkově chráněn, a tak byla všem stavebním pracím věnována maximální péče. „Určité věci byly dané tím, že některé budovy už stály a že jde o areál památkově chráněný. To rozhodlo o základní koncepci, jinak architekti s námi na projektu spolupracovali a v podstatě jsme ho vytvářeli společně,“ doplňuje sestra Marie.

Foto: Celý areál bývalého zemědělského statku v Drastech je památkově chráněn, a tak byla všem stavebním pracím věnována maximální péče.

Stavební proces jako tmel komunity

Sestry Řádu se na stavbě podíleli od začátku a vlastníma rukama. Důvody jsou hned dva. Jednak je jím získaní a formování bližšího vztahu k místu a objektu, který je pro místo, které sestry v podstatě neopustí, velmi důležitý. Druhým důvodem byly samozřejmě peníze a těch není na rozhazování. Sestry tak likvidovaly skládky, kultivovaly zanedbaný pozemek, vyklízely budovy.

Poté se prací ujala stavební firma a sestry se začaly starat o venkovní prostory. „Pro nás sestry je to velice mimořádná zkušenost, náročná a obohacující zároveň, která navíc naši komunitu významně stmeluje. I každou z nás to, myslím, hodně formuje. Pro okolí je to pak příležitost nás více poznat, nějak s námi spolupracovat a dostat se k nám blíže. A my tak máme možnost potkat se se spoustou krásných lidí,“ doplňuje sestra Marie.

Foto: Na rekonstrukci areálu se sestry řádu podíleli i vlastníma rukama. Práce pro ně byla náročná a obohacující zároveň.

Probodnuté srdce

Sestrám tak již brzy bude sloužit jak klášter, tak klášterní zahrada, sloužící k pěstování ovoce a zeleniny, fyzickému pohybu a také bližšímu kontaktu s přírodou. V objektu budou také pracovny, keramická dílna a malá nemocnice. Kapkovitý tvar kaple s dominantní skulpturální betonovou zvonicí, přeneseně připomíná probodnutí srdce sv. Terezie andělem, patronky Řádu.

Významným dodavatelem stavebních materiálů, které musely vyhovět jak kvalitou, tak charakterem k památkově chráněnému areálu a požadavkům památkářů, je společnost Wienerberger. Z širokého portfolia společnosti bylo na stavbě použito hned několik produktů, především pak střešních tašek tzv. bobrovek.

Foto: Velké množství stavebních materiálů, které musely vyhovět požadavkům památkářů, dodala společnost Wienerberger. 

Pomoc – prací nebo darem

Na stavbě pomáhají také dobrovolníci a pokud nemohou pomoci prací, mohou darem, nebo obojím. „Brigády, jichž se účastní i sestry, jsou tady každou sobotu, společně obědváme. Po domluvě je možné přijet pomoci i v týdnu individuálně. Tradičně probíhá sbírka na portálu Donio, jejíž výtěžek je určený především na vybavení interiérů důležitých částí kláštera. Za jakýkoliv příspěvek velice děkujeme,“ uzavírá velice inspirativní projekt sestra Marie.

Inspirativní hned z několika důvodů, především však neúnavným odhodláním sester a jejich schopností řídit takto ambiciózní projekt, ve kterém Řád po sérii přesunů snad konečně nalezne vytoužené klidné místo pro modlitby, rozjímání a společný život v úzkém sepjetí s přírodou a bohem.

Použité produkty:

Na projektu nového kláštera Karmelitek v Drastech bylo využito několik produktů společnosti Wienerberger. Jedná se hlavně o střešní tašky Tondach, konkrétně klasické bobrovky. Dále zdivo Porotherm včetně příčkovek a překladů, obkladové pásky Terca Spaans Rood a také dlažba Semmelrock Citytop.

  • Ateliér: AV 19, s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Drasty
  • Projektová dokumentace kláštera a kostela sv. Terezie: František Denk, Barbora Broumová
  • Zahradní úprava pozemků: Vít Škopek, Pavel Škopek
  • Umělecké zpracování kaple sv. Terezie z Avily a kaple Domu Navštívení: Milivoj Husák, Vladimír Matoušek, Petr Rudolf Manoušek
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 29. 11. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři